14. heinäkuuta 2018

Uusia helmiä ja mukavia rikkaruohoja



Kasvihuoneeni helmi on tänä kesänä vesimeloni. Huomasin siinä olevan jo ensimmäisen kukankin!  Nuppuja on aukeamassa muitakin, toivottavasti nyt ihan kaikkiin ei hedelmää synny...


Kasvihuoneen ulkopuolella on matalassa ruukussa mansikkapinaatti alias marjasavikka (Chenopdium foliosum). Näin siemeniä siemenvaihdossa ja uteliaisuuttani päätin kokeilla.


En tiedä yhtään mitä odottaa. Kiehtovaa seurata ennalta tuntemattoman kasvin edistymistä. Lehtihankoihin tulossa kukkanuput. On myös melkoisen kirvaherkkä. 


Talvivalkosipuli on yksi hyötytarhan  kokeiluista. Syksyllä istutin kynnet ja keväällä oli kaikki lähteneet kasvuun. Näitä on lannoitettu ja kasteltu bokashilla. 


Eilen nostin kokeeksi yhden valkosipulin ylös. Yllätys oli melkoinen, kun mollukka nousi maan alta. Muut saavat vielä odottaa syksyyn. 


Kolmas uusi kasvi kasvimaalla on mustajuuri. Mustajuurta minulla on kokeeksi muutama taimi. En ole sitä koskaan nähnyt kasvatettavan, enkä ole sellaista syönyt. Siksi mieli teki kokeilla. 

Mutta niinhän se on, että kun kasvi kasvaa väärässä paikassa, se muuttuu rikkaruohoksi.


Kasvimaallani on iisoppi viihtynyt yllättävän hyvin jo vuosia. Niiden takana viihtyy ilmaspuli ja ruohosipuli, edessä lehtikaali.


Eivät ihan vielä ole kukassa. Viime vuonna nämä kukkivat todella runsaasti.


Huomasin kummaa kasvustoa kasvimaan reunan ja kasvihuonetta ympäröivän laatoituksen välissä iisoppien vieressä. Näköjään iisoppi oli kylväytynyt laatan ja kasvimaan reunalaudan väliin ja lähenyt kasvuun. Ei minulla vielä ole aiemmin näin laadukkaita rikkaruohoja ollut.


Toinen yllättävä rikka on ollut peruna. Se on tunkenut pintaan useasta paikasta ympäri pihaa. Olen parina aikaisempana vuonna kasvattanut perunaa kahdessa suuremmassa ruukussa. Ja olen tyhjentänyt sadonkorjuun jälkeen mullat kasvimaan kasvulaatikkoon. Sieltä olen ottanut viime syksynä multaa muutamiin istutuksiin. Nyt perunaa on löytynyt kasvimaan lisäksi perennapenkeistä ja muutamien viime syksynä istutettujen pensaiden juurilta katteiden läpi puskemassa. 

Parempia, joskin yllättäviä rikkaruohoja. Mutta huomattavasti vesiheinää ja koiranputkea mukavampia. 

12 kommenttia:

  1. Vesimelonin kasvua on sitten jännä seurata, minä en ennen tätä kesää olisi arvannut että sitä pystyy ensinkään suomessa kasvattamaan:) Kivoja rikkakasveja ja tosiaan niin paljon mukavampia kuin esim. tuo vesiheinä, minä sitä koko kesän olen yrittänyt saada kitkettyä ja aina vaan puskee pintaan:) Leppoisaa viikonloppua♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä minäkään tiennyt vesimelonin pärjäävän Suomessa. Näin nuo lajikkeet kehittyy.

      Poista
  2. Mielenkiintoinen blogi ja kaunis puutarha. Liityin lukujaksi.
    Tervetuloa visiitille Puutarhaeloon.

    VastaaPoista
  3. Mukavan kokoi.nen valkosipuli. Mustajuuri on hyvää, aika miedon makuista. En ole kasvattanut, mutta olen tehnyt mustajuurikeittoa. Pitäisi itsekin kokeilla joskus sen kasvatusta, kun on aika kallista ostaa kaupasta. Itse ostin toissapäivänä alennusmyynneistä iisopin taimen heräteostoksena. Iso taimi maksoi 0,65€, niin eihän tuota voinut vastustaa :D Peruna onkin hyvä rikkaruoho, kun kasvaa yleeensä niin reheväksi että hankaloittaa pienempien rikkaruohojen elämää kummasti. Aurinkoista sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anna vain iisopin talvehtia sijoillaan, siitä tulee pian puuvartinen pikku pensas. Tuo peruna taitaa lähteä versomaan alle sentin mukuloistakin. Nimittäin ne jätin keräämättä perunasadosta. Toinen asia ihmetyttää myös. Mukulat olivat talvehtineet maassa ja vieläpä koholla olevassa viljelylaatikossa.

      Poista
  4. Hyvältä näyttää sadon suhteen. Mahtavaa, että olet saanut melonin viihtymään! Minun viime kesien kokeilut ovat jääneet ilman satoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt tuo helle teettää töitä, sankosotalla vettä kannetaan kasvariin. Ei nuolaista vielä onnistumisen kanssa ennen kuin tipahtaa. Epäonnistumismomentteja ilmassa vielä monia.

      Poista
  5. Hyvän kokoinen valkosipuli ja makukin on varmasti parempi kuin kaupan vastaavissa. Hyötyisät rikkaruohot ovat ilo.
    Kerrohan jatkossa lisää mustajuuren kasvatuskokemuksista ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vettä tarvitsee mustajuuri näköjään reilusti. Lehdet lurpottaa näin helteellä kasvulaatikossa kasvaa. Helle pistää kastelijankin koville.

      Poista
  6. Sinulla onkin monta vähän erilaista kasvatettavaa. Hyvällä mallilla näyttävät olevan. Perunan villiintyminen on hauska ja minulle uusi juttu. Omassa puutarhassani lähinnä erilaiset mintut pyrkivät valloittamaan rikkaruohoilta tilaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo perunan villiintyminen on minullekin yllätys. Sen ilmaantuminen sieltä täältä jo huvittaa. Minulla on mintut juuri samasta syystä rajatussa kasvualustassa.

      Poista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...