31. toukokuuta 2018

Runollinen, ihana voipallo



Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Kotimme lähellä junaradan varrella kesäkuun alkupuolella kasvoi kulleroita mereksi asti. Äitini kanssa poimimme niitä maljakkoon.


Keskustelin kerran ruotsalaisen ystäväni kanssa lempikasveistamme, hän kutsui kulleroa nimellä smörboll,  voipallo. Meni hetki jos toinenkin ennenkuin ymmärsin, mistä puhuttiin. Mutta miten kuvaava tuo nimi kasville on! 

Tutkiskelin lisää kulleron nimiä eri kielissä. Englanninkielinen nimi on myös sen muotoa kuvaava, globeflower, maapallokukka. Norjassa kullero on pallokukka, ballblom.

Saksassa kulleroa kutsutaan nimellä trollblume, vapaasti käännettynä peikkokukka. Samoin ranskassa sitä kutsutaan trolle-nimellä, trolle viittaa peikkoon. En osaa sanoa viittaako nimi kasvin tieteelliseen kielisen nimeen trollius, vai onko takana jokin myytillinen tarina?

Vironkielinen kullerkupp on myös kauniin kuvaava nimi kauniille kullerolle. Onhan kullero- nimi suomeksikin hauska. Jos oikein leikitellään senhän on 

kullankeltainen pallero!


Kullero esiintyy myös suomalaisessa runoudessa ainakin Aaro Hellaakosken runossa kokoelmassa 'Jääpeili' (1928)

Keväinen junamatka

Trolliusten vasarat
silmiäni takovat
hoi, mies herää!
Kevät tekee terää.

Juna juoksee jyskyttäin
halki kenttäin vihreäin
rentukoita, kulleroita
kevään keltavasaroita.

Valkoisessa harsossaan
tuomet tanssii syliin
pian, pian joudutaan
kukkivihin kyliin.

Aaro Hellaakoski            


Ihanaa ja kullankeltaista toukokuun viimeistä päivää!





12 kommenttia:

 1. Kullerot on kyllä kauniita! Aurinkoista toukokuun viimeistä päivää❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat kauniita pallosia. Pikku aurinkoja, vaikken oikein keltaisesta pidä!

   Poista
 2. Kiva,monipuoli postaus. Lapissa kulleroita on vielä hyvinkin pohjoisessa tosin matalia. En tiedä ovatko ne eri lajike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiköhän luonnon kullero ole tuo peruskullero Trollius europaeus, mitä olen kuvannut. Jalostetut tarhakullerot ovt eri juttu.

   Poista
 3. Minäkin pidän kovasti kulleroista. Ne ovat niin kauniita, kukkivat nyt meilläkin. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovat pieniä alkukesän aurinkoja. Mukavaa viikonloppua.

   Poista
 4. Kullero on ollut jo kaukaa lapsuudesta myös minun lempikukkiani, paljon kesiä Lapissa lapsena vietin papalla. Ihana keltainen pampula!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kullero on siitä ihana kun sitä löytyy luonnostakin. Pohjois-Ruotsissa sitä kasvaa myös ihan manteiden varsilla. Lofooteille mennessä ei meinannut tulla maisemien seuraamisesta mitään, kun piti ihailla voipalloja pitkin pientareita. Kunpa olisi pystynyt poimimaan sylillisen maljakkoon.

   Poista
 5. Kiitos, tosi mukava ja virkistävä postaus. Kullero on kaunis kukka ja tuo voipallo sopii sille hyvin nimeksi sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei tuo suomenkielinen nimikään huono ole. On niitä kurjempiakin. Ensimmäisenä tulee mieleen rätvänä!

   Poista
 6. Kiva, kun poimit kullerolle oman postauksen, se tahtoo jäädä muiden varjoon ja keltaiset voikukat levittävät kukintojaan usein samaan aikaan. Minustakin kullero on kaunis, hehkuvan kullankeltainen pallero!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin se on hieman aliarvostettu. Olisiko siksi kun se on lähtöjään luonnonkasvi. Voikukkaa kyllä en kukkapenkkiini halua. Onhan kullero mielestäni huomattavasti voikukkaa hienostuneempi!

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...