29. heinäkuuta 2018

Lahjasiemeniä ja tunnistusapua

 Sain belgialaisilta ystäviltä syntymäpäivälahjaksi hauskan, harrastukseeni liittyvän lahjan. 

Paketista löytyi kunnon työhansikkaat ja rautainen istutuslapio.

Paketissa oli belgiassa yleisesti käytettyjen kasvisten siemeniä. Minulle tutuimpia oli kevätsipulin ja kesäkurpitsojen siemenet.

Sipulin siemenet ovat nauhasiemeniä. Neljä nauhaa riittää yhteensä neljään metriin.

Lähti kerralla kesäkurpitsan tarve. Jokaista väriä ('White blush', 'Atena polka' ja 'Black beauty') on kuusi siementä.

Lisäksi lahjan mukana tuli koko joukko suomalaisessa mittapuussa nähtynä erikoisempia siemeniä. Joukossa oli pussi kaurajuuren siemeniä, vasemmalla. Oikeanpuoleinen siemenpssi on vielä arvoitus. Olisikohan jokin mangoldin tapainen..? 

Tässä on sikurin ja retikan siemeniä. Nimenä tuttu, kasvatettuna ei. Maistanutkaan en näitä varmaan koskaan ole. 

Mukana tuli hieman silmänruokaakin. Kaksi pakettia kukkaseossiemeniä. Toinen näistä on  käännettynä nimeltään 'Kukkaseos-lämpimät sävyt' ja alempi on 'Kesäpuutarhasekoitus'.

Tässä tulkitaan kuvaa, sillä paketeissa ei ollut tietoa, mitä siemeniä ne sisältävät. Kuvasta voisi arvella tässä olevan auringonkukkaa, zinniaa, kehäkukkaa ja ehkä pellavaa. Mikähän lienee tuo tillin näköinen kukinto?

Tästä toisestakin seoksesta en tunnista kaikkea. Kehäkukkaa, kesäharsoa, päivänkakkaraa ja ruiskaunokkia... Muita en tunnista.

Mielenkiintoiseksi nämä kukkaseokset tekee se, että ne ovat kylvetyt jo paperiin. Arkin koko on 60 x 44cm. Arkki levitetään rikkaruohottoman mullan päälle ja arkin päälle sentin verran multaa ja kastellaan. 

Ensi kesänä on siis erilaisia siemeniä kylvettävänä. Siihen mennessä olen varmaan selvillä muutamasta kaurajuuri- retikka-, sikuri, ja tuntemattoman kasviksen resepteistä. 

Jos pystyt auttamaan kasviksen tunnistuksessa tai tunnistamaan kukkaseosten kukkia, olisin kiitollinen. Kiitos jo etukäteen. 

Tässä eräs kasvimaani tämän vuoden kokeiluista rohtosamettikukka aloittelemassa kukintaansa. Ensi vuonna toisenlaiset kasvikset...

12 kommenttia:

 1. Menee ihan arvailuksi, mutta voisikohan tuossa alemmassa oleva iso valkoinen olla kosmos, sen vieressä vasemalla puolella oranssi unikko ja oikeassa alanurkassa törmäkukka? Ihan sen oletetun kosmoksen vieressä alapuolella oleva pinkinpunainen sekä muutama samanlainen ympäri kuvaa voisi ehkä olla enkelinkukka eli angelonia. Meniköhän nämä edes sinne päinkään? :D Kiva paketti joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tunnistusavusta. Mukavempi odotella itämistä ensi kesänä, kun tietää mitä tulee, tai pitäisi tulla.

   Poista
 2. Ihana lahja ja paljon kokeiltavaa ensi vuodeksi! Jännä tuo kylvöarkki, on tehty kylvöt helpoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kerron ensi kesänä, kuinka arkkiviljely onnistui.

   Poista
 3. Toin viimeksi Brysselistä ihan Supermarketista siemenseoksen kesäkukkia. Hyvin itivät ja kasvoivat, eikä siinäkään paketissa ollut tietoa lajikkeita. Ruiskukkaa ja unikkoja oli paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Liekö maan tapa. En tiedä onko sitten Suomessa myytävissä sekoituksissa oltava luettelo sisällyksestä, ole aiemmin harrastanut siemensekoituksia.

   Poista
 4. Ihana lahja! Itse ostin Cornwallista erilaisia siemeniä, jotta on kokeiltavaa ensi kevään kylvöissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli. Onpahan jo jotakin kylvösuunnitelmia ensi kesää ajatellen. Yleensä olen lämmennyt siemenhankinnoille vasta kevätauringon paistaessa.

   Poista
 5. Mukavan lahjan oot suanu. Jännä nähä mitä noista tulloo enskesänä. Kätevä tuo arkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kokeillut joka vuosi aina jotakin uutta. Nuissa on haastetta kummasti. Mietityttää vaan tuo kevätsipuli, että ennättääkö se siemenestä kasvaa kovinkaan. En ole sitä ennen siemenestä asti kasvattanut.

   Poista
 6. Voi miten kiva lahja! Aurinkoista alkanutta viikkoa💕🌞

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Persoonallinen ainakin oli. Mukavan hikisissä merkeissä työviikko lähti liikkelle.

   Poista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...