18. heinäkuuta 2018

Puutarha postimerkeissä

Suomessa julkaistaan vuosittain kauniita postimerkkejä. Myös puutarhakasvit ovat päässeet aiheiksi. Kuvat on otettu suoraan omasta keräilykansiosta, eikä ole mikään kattava katsaus kasviaiheista suomalaismerkeissä.


Tuberkuloosiliitolla oli vuonna 1958 kolmen postimerkin sarja kukkia. Tässä sinivuokko. Merkkien tuotosta osa meni heidän toiminnan tukemiseen.


Vielä 1981 Tuberkuloosiliitto julkaisi sarjan  kukkamerkkejä. Kuvassa on ihana palleroverenpisara saviruukussa ja ikkunalaudalla. Tukikeppikin löytyy. 


Saman sarjan toisessa merkissä on punainen pelargonia perinteisessä saviruukussa. Pelargoneihin hurahtanut on  ihastunut tähän merkkiin.



Keväiset sipulikukatkin ovat päässeet kuviin. Ellen väärin muista niin nämä on julkaistu pääsiäispostikorttiliikenteeseen kevään korvalla. 


Daalia on kuvattu erääseen postimerkkivihkoon, jossa eri aiheisia merkkejä. Kuva on suoraan käyttämättömästä vihkosta. 



Kasviaiheisia käyttömerkkejä 1991 ja -92. Jälkimmäisenä vuonna siirryttiin ikimerkkeihin. Kukka-aiheita oli näiden lisäksi tuomi, kangasvuokko, kanerva ja horsma ainakin. Nämä on kyllä varmaan kaikille tuttuja. 



Tarhasarjalilja ja lila pihasyreenikin löytyvät  merkkeistä. 


Vuonna -94 julkaistiin suuri postimerkkivihko niittykukista. Mukana siinä oli mm. mäkitervakko, kissankello, keto-orvokki, ketohanhikki, rätvänä jne. Nämä peurankello ja verikurjenpolvi löytyvät useimmiten kuitenkin kukkapenkeistä.


Koivu, mänty ja kuusikin on esitelty, tässä tosin aiheena ollut metsäntutkimus. Mutta pihapuina näitäkin käytetään.  




Tyylitellen piirretty auringonkukka ja kaunis tarhaorvokkikimppu. 


Pionikin on kuvattu merkissä ansaitusti. Merkin esittelyssä ei ollut mainittu pionin nimeä tarkemmin. Olettaisin Sarah Bernhartia? 



Omanapuu- aiheinen merkki on todella kaunis. Yksi suosikeistani.  


Tässä hienostuneessa merkissä on tuoksuherne. Kunpa saisi merkkiin tuoksunkin mukaan. 


Sarjassa viiden sentin merkkejä, aiheena on lemmikki.


Kymmenen sentin merkissä on kuvattu kieloja. 


Onpas se suomalainen puutarhakin saanut oman merkkinsä vuonna -92! Merkissä kuvataan enemmän rehevää hyötytarhaa kasvihuoneineen. 


Sokerina pohjalla. Puutarhurin työkalut ovat päässeet merkiksi asti myös. Tosin postimerkkivihko oli aiheeltaan Suomalainen design. 

Postimerkit ovat usein pelkkä käyttöhyödyke, eikä siihen kiinnitä sen kummemmin huomiota kun että liimaa sen kuoren tai paketin kulmaan. Merkeissä on kuitenkin kauniita kuvia ja tietoa eri aihepiireistä. Se onkin sitten aivan oma maailmansa.

Toivottavasti viihdyit hetken postimerkkien kiehtovassa maailmassa. 

5 kommenttia:

  1. Kiitos hienosta postimerkkiesittelystä. Useimmat olivat minullekin tuttuja, mutta joitakin sellaisiakin joukkoon mahtui, joita en muista nähneeni. Keräsin pitkään postin ensipäiväkuoria ja tästä sainkin idean pitkästä aikaa katsella kokoelmaa.

    VastaaPoista
  2. Kiva katsaus kasviaiheisiin postimerkkeihin! Tuo tuoksuhernemerkki oli jotenkin aivan erityisen kaunis. Mukavaa viikon jatkoa😊

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä mielenkiintoisesta postauksesta. Minä olen kerännyt myös molemmille pojille joitain postimerkki aihioita erilaisista erikoisista tapahtumista. Myös ralli ja formulat on mukana . Tämä sinun on myös erittäin mielenkiintoinen kokoelma . Tuttuja ja tuntemattomia merkkejä.

    VastaaPoista
  4. Ompa kauneita postimerkkejä. Miekin oon nyt käyny seuroomaan ja ostamaan ajatuksella merkkejä. Tuoksuherne on yks kauneimmista. Tänävuonna oon jo kansallispuku- ja marttojen merkkiarkit ostanu.

    VastaaPoista
  5. ♥ Suomalainen puutarha -92 on suosikkini!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...