18. kesäkuuta 2018

Luonnonkukkia

Usein unohdamme, kuinka kauniita, monimuotoisia luonnonkukkia ympärillämme onkaan. Ne ovat niin arkipäiväisiä ja niitä on kaikkialla, että niiden olemassaolon ihan unohtaa. 

Sunnuntaina vietettiin luonnonkukkien päivää. Viime viikolla lakkatilanteen tarkastusreissulla metsätien päässä osui muutama luonnonkukka vastaan. Monet niistä ovat pienikokoisia, mutta läheltä katsoessa, monet niistä todellisia kaunottaria ja tuoksuakin löytyy... 



Ruohokanukka (Cornus suecica) on kaunis näky suurena mattona kukkiessaan. Syyskesällä se marjoo punaisena, marjat ovat myrkylliset. 


Puolukka(Vaccinium vitis-idaea) kukkii parhaillaan. Se onkin kaunis kellokukka. 


Oravanmarjalla (Maianthemum bifolium) on hauska kukka. Jostakin syystä kaikki oravankukasta otetut lähikuvat ylivalottuivat...


Lakan (Rubus camaemorus) kukat aiheuttivat mielenliikutusta, niin paljon niitä oli. Muutaman viikon kuluttua siellä odottelee kultainen marja poikineen.


Kissankäpälä (Antennaria dioica) kukkii tienpientareilla parhaillaan, tämä vaalenapunainen versio on kuin karkki. 



Ojan penkalla aloitteli maariankämmekkä (Dactylorhiza maculata) kukintaansa. Lähikuvassa paljastuu kukan todellinen kauneus!




Ehdoton luonnonkasvisuosikkini ylitse muiden on (pohjan)valkolehdokki (Platanthera spp. latiflora). Sekin oli jo aloittelemassa kukinaansa, voi tätä kesän joutumista. Olimme illalla liikkeellä ja niitä kuvatessa niiden tuoksu oli todella eksoottinen. Tuli mieleeni aiemmin työskentelyaikani kukkakaupassa, samankaltainen tuoksumaailma kertaa kymmenen.





13 kommenttia:

  1. Ihana postaus luonnonkukista! Rakastan luonnonkukkia ja ilolla katselin kuviasi niistä. puutarhurintytar.blogi.net

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun luonnonkukkarakkaus omalla pihalla päättyy vesiheinän, voikukan ja koiranputken kohdalla. ;)

      Poista
  2. Ruohokaunukan kauneutta lisää myös hurjan punainen ruska. Maaruskaa ihan parhaimmillaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta puhut maaruskasta. Meilläpäin tätä ei kasva ihan joka paikassa kasva, lakkareissulla kerran bongasin tämän kasvuston ja se pitää käydä katsomassa aina sielläpäin liikkuessa.

      Poista
  3. Hienoja luonnonkukkia. Upeita nuo kämmekät! Maariankämmekkää kasvaa runsaasti lenkkipolkuni varressa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maariankämmekkää olen katsellut lähempää kameran kanssa useamman kerran. Niiden kukkien kuvioinneissa on eri variaatioita :)

      Poista
  4. Luonnonkukkien parhaimmistoa upeiden kuvien kera.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Tämä oli satunnainen otanta, mitä oli erään kainuulaisen metsätien varrella.

      Poista
  5. Luonnonkukat ovat monesti pieniä mutta läheltä tarkasteltua oikeita kaunottaria. Meillä kukkii parhaillaan neidonkenkä ja sitä pitäisi päästä kuvaamaan. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä en ole tainnut nähdäkään luonnossa. Kasvaneeko näin pohjoisessa?

      Poista
  6. Kiitos kun piipahdit blogissani, niin löysin tänne. Kauniit on luonnon kukkakaupan tarjoilut ja varsinkin tuo Maariankämmekkä!
    Mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
  7. Suloinen kissankäpälä! En muista milloin olisin viimeksi nähnyt kissankäpälän luonnossa, paitsi lapsena ollessani.

    VastaaPoista
  8. Ainakin täälläpäin sitä on helpoiten nähtävissä tienpenkoilla sekä metsäautoteiden varsilla. Tiellä autolla ohiajaessa niitä ei usen huomaakaan, ellei erikseen siihen kiinnitä huomiota.

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...