2. kesäkuuta 2018

Hedelmätarhan tilannekatsaus


Tänä kesänä kaikki ovat edellä, niin hedelmäpuiden kukintakin. Mutta kaikki ei kuitenkaan ole mennyt ihan suunnitelmien mukaan. 

Meidän suurempi omenapuu on menettänyt osan kaarnastaan lahon seuruksena. Se teki viime vuonna vain muutaman omenan. Tänä vuonna kukinta olisi erittäin runsas. Mutta lehdet on harvassa ja muutenkin lehti on vielä tällä hetkellä pienikokoista. Saa nähdä meneekö koko energia kukintaan. Harmi. 


Tämän puun lajiketta en varmuudella tiedä, mutta arvelen sen Huvitukseksi. Tämä oli yhtä kukkamerta viime keväänä ja teki kohtuullisen sadon viime kesänä ja nyt siinä on vain muutama kukka. Omenasadosta ei voi odottaa syksyllä kovinkaan suuria.



Kahden luumupuumme kukinta on tänä kesänä runsas. Useana syksynä luumut ovat jäänet raakana puhun, kun eivät ole ehtineet kypsyä. Kun elämme V-vyöhykkeellä, joka vuosi emme saa luumuja syötäväksi, se on tosiasia niin hyviä kun ne olisivatkin. Tämä aikainen kevät ja lämpö voisi avittaa sadon ehtimistä. Kunhan pölyttäjiä olisi riittävästi. 


Toinen harmituksen aihe on kolmas luumumme, joka on ennemmin matala pensas. Se on saanut siipeensä usean kerran jäniksiltä ja nyt tänä keväänä se kärsi massiivisista kaupunkipeurojen tuhoista suojaverkkojen poiston jälkeen. Tällä hetkellä sen kasvu on selkeästi eriväristä ja lehdet ovat kuprulla ja paksun tuntuisia. Emme ole nähneet kirvoja eikä muitakaan tuholaisia lehtien alapinnoilla saati muualla oksistossa. Taitaa olla ylöskaivamisen paikka?

Puutarhurin elämä on jatkuva sarja onnistumisia ja epäonnistumisia mutta keskiarvo pysyy reilusti plussan puolella. Toisen kasvin häviäminen tai kuihtuminen on mahdollisuus uudelle kasvulle. 








1 kommentti:

  1. Täällä 1b-vyöhykkeellä omenapuut kukkivat valtoimenaan. Saapa nähdä, oliko riittävästi pölyttäjiä. Herukkapensaissa on jo raakileita, mutta kuivuuden vuoksi marjoista taitaa tulla pieniä ja osa jopa kuivuu oksiin. Kastelemisella vahinkoa olisi voinut vähän rajoittaa, mutta taisin pöytä sen liian myöhään.
    Kuten sanoit, puutarhailu on jatkuvia onnistumisia ja epäonnistumisia. Onneksemme ne sentään vaihtelevat ja pysymme tasapainossa tai pääsemme jopa plussalle. Joskus hetken harmittaa, mutta useimmiten sekin on ohimenevää.
    Mukavaa viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...