Kesälomani alkoi tänään ja päätin piipahtaa katselemassa lähimpien puutarha-myymälöiden tarjontaa. Hankintoja ei ollut tarkoitus suuremmin tehdä, sillä pihassa ja hyötytarhassa on vielä paljon tehtävää, kylvöjä ja esikasvatettujen taimien istutusta ja kukkapenkkien ruohoamista ja katteitten levitystä.
Siis vain ajan kanssa 'katselemaan' kasvitarjontaa ja suunnittelemaan tulevia ja mahdollisia tulevia projekteja.
Kaikkiaan kiersin viisi myymälää. Olihan siellä paljon yllättäviäkin juttuja, ottaen huomioon pohjoisen sijaintimme V-vyöhykkeellä.
Höyhenpensas ja sen ihanan pörröiset kukat. Talvehtii IV-vyöhykkeillä suotuisilla paikoilla. Meillä V-vyöhykkeellä todella epävarma.
Kääpiömanteli, IV-vyöhykkeen kasvi. Herätti myymälässä huomion loistavalla kukinnallaan. Meillä voisi mennäkin paksun lumipeitteen suojassa. Viime talvena lunta oli lähes metrin.
Hakuropaju oli yllättävä löytö. Se on I-II -vyöhykkeiden kasvi. Meillä menestyäkseen tuo vaatisi sisällä/kellarissa talvettamisen, ellei sitten joku halua sen vain yhden kesän iloksi.
Peikonpähkinä on I (II) -vyöhykkeen kasvi. Ei siis todellakaan menesty meillä, pystyyköhän tätä talvettamaan sisällä talven? Ei ole tietoa, eikä ollut myyjälläkään.
Nämä kuitenkin sitten tarttuivat mukaan vaikka katselemaan lähdin.
Lumikärhö (Clematis 'Summer Snow'). Oli toiseksi viimeinen hyllyssä. Taimi oli vielä hyvin terhakka. Aiempina kesinä olen ollut liian myöhään liikenteessä ja jäänyt ilman. Paikka, johon se tulisi vaatii työstöä, mm. pensaan siirto edestä pos.
Viirukirjokanukka (Cornus alba 'Sibirica Variegata' on ollut jo pitempään haavelistalla.
Tämä yksilö vetosi kauneudellaan. Niin muodoltaan kuin lehtien väritykseltäänkin. Toinen myynnissä oleva taimi oli puolet tätä kaunokaista pienempi. Kaunokainen oli pakko ottaa mukaan.
Oli siinä yksi kukkakin.
Verenpisaroita lähti kaksi, ne tulevat grillikodan puolivarjoisen oven molemmille puolille ruukkuihin. Ihastuin kukan väriin. Lisäksi ne oli helteessä taivasalla rullakossa varjon puolella. Auringon puolella osa oli kuivahtanut. Tämä oli ehkä myös pelastusoperaatio.
Paprikoita lähti myös kaksi yksilöä kasvihuoneeseen. Alunperin haaveilin vesimelonista, mutta nuo nähdessäni suunnitelma muuttui ja kurkku saa seuraksi kaksi paprikaa.
California Wonder ja
Tässä on toinen, Bomber. Punaisia paprikoita molemmat.
Se siitä 'katselusta'. Sanalla 'katsella' tarkoitettiin tässä yhteydessä puutarhamyymälän tuotteiden arviointia ja vastustamattomien tarjousten tai pihaan sopivien erikoisuuksien/ihanuuksien hankintaa silläkin uhalla että pihassa joudutaan hankintojen istuttamisen vuoksi siirtämään muutamaa kasvia ja laajentamaan kukkapenkkiä tarkoittaen usean tunnin raatamista, jota kukaan perheenjäsen ei huomaa ellei siitä heille erikseen mainitse.
Ajattelinkin aluksi, että oletpa varustettu uskomattomalla itsehillinnällä, jos taimistolle menet katselemaan :D. Tuo kääpiömanteli on tosi kaunis, samoin viirukirjokanukka (sen sainkin siskolta). Uusien taimien hankinta tosiaan tietää lähes aina toimenpiteitä puutarhassa, mutta jotkut kasvit vain tupsahtavat eteen ja ne on melkein pakko saada :D.
VastaaPoistaMukavaa ja lämmintä viikonloppua.
Ihan pohjimmainen alkuajatus oli tehdä katselukierros, mutta jo ensimmäisessä kohteessa lankesin. Minullekin nuo tupsahtelee sieltä täältä. Mukavaa viikonloppua sinnekin :)
PoistaKuulostaa niin tutulta tuo ”katseleminen” ja se miten siinä yleensä käy. Samoin se, että kasveja joita ei suunnitellut ostavansa ikäänkuin tupsahtaa jostain eteen ja sitten haluaa ne hankkia vaikka se aiheuttaa kaikenlaista työtä puutarhassa. Niin tuttua! Minulle käy joka vuosi niin.😊
VastaaPoistaHienoja hankintoja olet tehnyt! Mukavaa viikonloppua😊
Repsahtelu taitaa olla yleistä, mitä taimihhankintoihin tule. Mukavaa viikonloppua sinullekin ☺
PoistaHih, minäkin olen juuri lähdössä vähän "katselemaan" parille taimitarhalle. Kukkaisaa viikonloppua!
VastaaPoistaHarvoin taimimyymälään mennään "vain katselemaan" :D Hyvät hankinnat olet tehnyt. Olen myös ihmetellyt välillä, miksi pohjoisen taimimyymälöissä on joitain I-II-vyöhykkeillä menestyviä kasveja. Ehkä ne ovat turisteja ja niitä varten, joilla on sopiva talvisäilytyspaikka niille. Peikonpähkinäkin varmaan menisi kellarissa muiden pikkupuiden ja pensaiden tapaan talvetettuna. Ja ehkä osa on kokeilunhaluisille, jotta saadaan kerättyä tietoa, pärjäisikö joku kasvi pohjoisempanakin. Esim. jalokärhöissä oli kymmenisen vuotta sitten järjestään menestymisvyöhykkeenä I-(II), vaikka ne menestyvät aivan loistavasti ainakin täällä IV-vyöhykkeellä. Tällaisia arvailuja minulla :) Aurinkoista viikonloppua!
VastaaPoistaSamankaltaisia arvailuja minullakin noiden arempien kasvien myynnissäolemisen suhteen. Voihan olla myös tontin tai tietyn alueen pienilmasto suotuisa aremmille kasveille. Tiedän V-vyöhykkeellä ainakin yhden pähkinäpensaan etelärinteessä talon suojassa. Meillä on pihalla (V-vyöh.) kaksi Kuokkalan luumupuuta, jossa vyöhykesuositus on I-III(IV). Arempien kasvien hankinnassa aina oma riskinsä, jos myymälän henkilökunta ei osaa neuvoa, niin tietämätön ostaja on omillaan.
Poista