28. toukokuuta 2018

Kuulumiset hyötytarhasta

Tämä kevät on ollut aikaisessa, niinpä kasvimaan valmistelu ja suunnittelu alkoi todenteolla jo vapulta. Hieman arastelutti kylvää kun katsoi kalenteriin. Viime vuonna tähän aikaan oli todella kylmää, joten kylvöt tehtiin selkeästi vasta kesäkuun puolella.

Viljelylaatikoissa maa lämpeni tosi nopeasti,  kiitos viime  viikkojen  lämpöaallon. Olen kaivanut muutaman laatikon pohjalle bokashia, joka on muotoutunut meidän viime talven biojätteistä. Hyvin oli lähtenyt kevään tullen multumaan. Muuta lannotetta niiden maa nyt ihan alkuun ei tarvitsekaan. Viime vuonna kaikki kasvoi erittäin hyvin, jopa hieman liiankin.

Ensimmäisenä 14.5. kylvettiin kylmää kestävät porkkana, palsternakka ja tilli. Kirjaan päivämäärän ylös, sillä kylvöt on alotettu ennätysaikaisin tänä vuonna! Kelien pysyessä lämpimänä kylvöjä on tehty vähitellen lisää. Normaalisti olen aloitellut kylvöjä vasta kesäkuun alkupuolella.

Kasvimaassa talvehti hyvin iisopit, sitruunamelissa, salvia ja oregano (kaikki jo kahden talven yli). Yllätyskasveina parissa kohtaa persilja, odotettavissa varmaankin kukintaa. Seuraan mielenkiinnolla. Toinen yllätystalvehtija oli purjo, joka syksyllä oli niin heiveröinen ja jätin sen nostamatta. Keväällä se puski kasvaa entistä vankempana. Tämänkin jätän seurantaan ja katson mitä tekee.


Talvivalkosipulit kylvin syksyllä ja keväällä lähes kaikki kynnet (90%) olivat lähteneet terhakkaana kasvuun. Nyt ainakin lehtiä on tehnyt kunnolla.

Viimeisinä istutuksina viime lauantaina sain kesäkurpitsan, purjot, lehtikaalit, lehti- ja varsisellerit maahan. Samettikukat istuteltiin muiden kasvien lomaan. Istutussuunnitelma muuttui istutustyön edetessä, niinkuin siinä aina käy...


Viimeisenä oli hamppukatteen levitys ja harsot päälle, ettei tuuli pääse riepottelemaan herkkiä taimia.

Normaalisti en levitä katetta, ennenkuin kaikki kasvit ovat itäneet mutta minulla on ollut kuistilla vuoden päivät iso pahvilaatikollinen hamppukatetta ja toivoin saavani sen tyhjennettyä nyt heti. 

Mutta ei, se on niin riittoisaa, että puolet jäi vielä käyttämättä. Jään mietiskelemään laatikolle parempaa sijoituspaikkaa jatkossa ja odottelemaan kasvimaan kasvua!

7 kommenttia:

  1. Onpas kivan näköinen hyötytarha sinulla!
    Pitäisikin kokeilla tuota hamppukatetta, on ilmeisen toimivaa tavaraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toinen kesä ja tyytyväinen olen.Riittoisaakin tuo on.

      Poista
  2. Kivan näköinen kasvimaa. Hamppukate antaa veikeän ilmeen, kun musta multa näkyy raitoina välissä :) Talvivalkosipuleille viime talvi oli ilmeisesti suotuisa, meillä lähtivät kaikki kynnet reippaasti kasvuun. Sen sijaan viime kesän itusilmuista ei ole itänyt kuin muutamia, mutta epäilinkin jo niitä kylväessäni, etteivät ehkä olleet vielä valmiita. Mukavaa alkuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo valkosipuli on minulle ihan uusi kasvatettava. Mielenkiinnolla sitä seurailen.

      Poista
  3. Tuo hamppukate kyllä kiinnostaa! Nyt on kylvöt kyllä niin ajoissa, viime vuonna oli toukokuu niin kalsean kylmä. Sinulla on hieno kasvimaa ja nuo harsokaaret ovat napakan näköiset - oletko ne tehnyt itse vai ostanut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan. Kaaret ovat 3-millistä rautalankaa. Rautakauppatavaraa. Laatikon reunassa on samankokoist reijät, joihin langanpäät painetaan. Itse tehty on.

      Poista
  4. Kaunis kasvimaa! Tuo hamppukate kuulostaa toimivalta ratkaisulta. Ihanaa toukokuun loppua!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...