29. toukokuuta 2018

Kasvihuone kesäkuntoon

Kasvihuone on minulla nyt toista kesää. Vuosi sitten tähän aikaan kaivelimme vasta pohjia kasvihuoneellemme. Nyt aikainen kevät on jouduttanut kevättöitä mukavasti.  


Kasvualustan vaihdolla aloitettiin 20.5. Uusin pinnasta reilu parikymmentä senttiä multaa. Pohjalle  sekoitettiin kevyesti valmista bokashimultaa. Viime vuonna laitoin bokamultaa reilummin ja tuntui että lehteä teki paljon ja rungot olivat kahden peukalon paksuisia. Nyt hieman maltillisemmin. Muuta lannotusta en anna vielä tässä vaiheesa. 


Kastelujärjestelmä (Blumat) toimi viime kesänä erinomaisesti. Nyt sen virittäminen kävi jo helpommin. Systeemi toimii painovoimalla, vesisäiliö on korkeammalla ja vesi valuu letkuja pitkin tippuyksiköihin. Tippuyksiköitä on yhteensä kaksitoista.


Maahan työnnetään keraamisella lieriöllä varusteltu tippuyksikkö, veden virtaumaa säädetään kääntämällä ruskeasta korkista. Yksikkö määrittelee maan kosteusasteen mukaan kastelutarpeen.  Jokaisen yksikön voi säätää eri kosteudenjakotarpeisiin. 

Minulle ei jää kun toiminnan tarkkailu ja mahdollinen säätö sekä huolehtia että saavissa on riittävästi vettä. Systeemi on nerokas eikä vaadi sähköä. Tämän systeemin avulla, olemme voineet olla  huoletta viikonlopun mökillä. Lämmönsäätelystä huolehtii automaattiluukku. 


Tänä vuonna tomaateista yhtä taimea lukuunottamatta kaikki on omaa tuotantoa. Osa siemenistä on itse kerätty ja osa saatu siemenvaihtokirjeestä.


Tanskan vienti -tomaatin taimet omista siemenistä onnistuivat tänä vuonna hyvin.


Viime vuonna istutin kolmenlaista basilikaa tomaattien juurille kasvariin. Sain erinomaisen sadon. Suurilehtinen basilika kärsi suuresti huonoista säistä ulkona. Tänä vuonna basilika on itsekylvettyä ja kasvatettua. 


Ensimmäiset istutukset kasvariin olivat puutarhamyymälästä hankitut paprikat California Wonder ja edessä Bomber. Viime vuonna en onnistunut paprikan kanss ollenkaan, nyt kokeillaan uudelleen. Oikeassa alakulmassa on lehtiselleri kokeellisesti kasvamassa lämpimässä, toinen yksilö on ulkona kasvulaatikossa.


Runkotomaatti Golden Queen on siemenvaihtokirjeen satoa, viidestä siemenestä iti vain tämä yksi, se riitti. Tämä tekee keltaisia, keskikokoisia tomaatteja. Auringon paahde hiemen ehti polttaa vanhimpia lehtiä, nyttemmin ollut varjostusta. Eipä ole pilvisiä päiviä kovin istutuksen jälkeen ollut. 


Runkotomaatti Laukaus hieman kranttuilee. Tämä tekisi suurikokoisia tomaatteja. Siemenvaihtokirjeen siemenistä. 


Pensastomaatti Tom Tom iti hyvin vaihtokirjeen siemenistä. Vai liekö Micro Tom oikeampi nimi? Nämä itivät niin hyvin, että olen saanut jakaa taimia tutuille. 


Tämä runkomainen kirsikkatomaatti Gardener's Delight kasvoi viime vuonna loistavasti. Todella hyvänmakuiset 3-4cm:n halkaisijaltaan olevat tomaatit. Omat siemenet ei itäneet, tämä on ainoa osto- tomaatin taimi.


Runkotomaatti- Tanskan vientiä on istutettu kaksi kappaletta. Yksi on vielä varalla, jos joku taimista kuolee. Tässäkin on jo mikroskooppiset kukkanuput nähtävissä.


Runkotomaatti Black Pearin hedelmä on väriltään ruskea ja hieman päärynän muotoinen. Mielenkiintoinen tuttavuus. Vaihtokirjeen siemenistä.


Kurkku Euphya oli viime vuonna menestys. Luin silloin jostakin että sen voi antaa kasvaa kaksirunkoiseksi ja niinpä meidän perhe söi omaa kurkkua koko loppukesän ja vielä jaettiin tutuillekin ja yhdestä taimesta. Parempaa kuin kaupan kurkku. Lue viimevuotinen makuarvostelu TÄSTÄ.

Kasvihuone on pihan lempipaikkani. Jos se olisi himpun suurempi hankkisin sinne tuolin jotta siellä voisi istuskella ja nauttia lämmöstä, tuoksusta ja kasvusta. Nyt vaan hurmaannun tuosta kaikesta seisten.

4 kommenttia:

  1. On aivan mahtavaa kun kesä on tullut niin nopeasti, se on vaan tietänyt kiirusta puutarhatöissä. Toivottavasti tänä kesänä ehtii paprikat kypsyä, viime syksynä jäi paljon raakileiksi. Täällä parhaillaan chilit kukkii ja tomaatit. Satoisaa kesää sinne! ~Katja

    VastaaPoista
  2. Toivotaan vaan pitkää kesää. En kovin hyvin paprikan sielunelämää tunne, mutta California Wonderin hedelmät voi käyttää jo vihreinä.

    VastaaPoista
  3. Olen myös harkinnut jotain kastelusysteemiä kasvihuoneeseen, pitääpä tutustua tuohon mainitsemaasi tarkemmin, kiitos vinkistä.
    Toivottavasti tulee lämmin kesäkin kevään jatkoksi, jotta saamme satoa kasvarista. Sinulla onkin terhakkaita taimia siellä!

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...