13. heinäkuuta 2017

Vanhaa ja tulevaa kukintaa

Tähän aikaan kesästä tuntuu kaikki kasvavan ja kukkivan niin nopeasti, että perässä ei tahdo pysyä.  Niistä nauttiminen jää niin nopeaksi iloiksi. Onneksi tilalle on nousemassa uusia kukkijoita.


Vuorikaunokki (Centaurea montana) kukkii uudelleen varsinaisen kukinnan jälkeen kun vanhat kukinnot poistaa.  

Valkoinen särkynytsydän on kukkinut ennennäkemättömän runsaasti. Paras kukinta alkaa olla pian ohi.


Uusimpia hankintojani on perhoangervo. Tämä (Gillenia trifoliata) palkitsi istuttajansa kukinnalla.


Pinkin särkyneensydämen (Lamphrocapnos spectabilis) kukinta on jatkunut pian kolmatta viikkoa. Oikealla kesäpikkusydän (Dicentra spectabilis) on antanut parastaan pitkään, eikä loppua näy. 


Rönsyleimun (Phlox stolonifera) on komea vain hetken, sitä pitää kurittaa aika-ajoin voimakkaastikin, kun meinaa levitä liiankin laajalle. Istutusryhmä on mielestäni liian pinkki kun leimu ja pikkusydän kukkivat vietekkäin yhtäaikaa.  Vaatii ilmeisesti siirtotoimenpiteitä kohteena lienee leimu. 


Heidinkukan ( Cortusa mathiolii) kukinta on jo ohi...


Akileija (Aquilegia vulgaris) yllätti ja kukkii kultapiiskun seassa. Salaa teki nuput ja yllätti kukinnallaan.  Kiva yllätys. Perennapenkissä on vain violettina ja tahtoo levitä ongelmaksi vaikka on kukkineet kukat poistettu.


Onneksi on jotain mitä odottaa. Jättipoimulehti  (Alcemilla mollis)  lunastaa lupauksensa joka vuosi. Vaikka keväisin kasvuunlähtö on niin hidasta ja huononnäköistä. Niin ne vain pompsahtavat kasvuun. 


Istutin loistojasmikkeen (Philadelphus lewisii 'Tähtisilmä') viereen muutama vuosi sitten kultahelokkia (Oenonthera fruticosa). Nyt jasmikkeen kasvaessa helokki onkin jäämässä alle. Tämä oli niin hauska näky, jasmikkeen alaoksien nuput helokin lehtien seassa kuin pippurit tai pikkupallot. Eivät kukkine yhtäaikaa, se olisi muutoin hauska näky. 


          Nyt kukintaa aloittelevat mm. verikurjenpolvi (Geranium sanguineum),


jalopähkämö (Stachys macrantha) 


   ja tarha-alpi (Lysimachia punctata). Mielestäni jo selkeitä loppukesän kukkijoita. 

Jos saisi jotenkin hidastettua tätä kesän kulkua että saisi nauttia tästä kaikesta hieman pitempään...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...