11. heinäkuuta 2017

Kesämökin kasvikatsausMeillä on ollut kesämökki viime kesästä lähtien. Paikka on saaressa ja maaperä todella savista. Pihamaa metsänpohjaa ja metsäniittyä.


Tontilla on paahdettu remonttia siitä lähtien, ei samaksi paikaksi tunnistaisi, tästä myöhemmin. 

Tontilla ei ole suuremmin koristekasveja, mistä vähistä olen kovin iloinen. En halua mitään lisää (tällä hetkellä). Haluan nauttia mökillä muista jutuista, kuin kasvien hoidosta ja kesäkukkien kastelusta. Tänä kesänä siellä kukoistaa entisen omistajan istuttamina muutamia kasveja, jotka saavat puolestani kasvaa ja osa levitäkin. 


Rannassa keltakurjenmiekka on levinnyt viime kesästä mukavasti. Sitä on jo kolmessa kohti ja kahdessa kohtaa on kukkia. 

Harjaneilikasta olen myös iloinen ja sen tyylistä siementää sinne tänne, sopii levitä niitylle. Nyt olen saanut isännälle opetettua kasvin tunnistamisen, jottei enää niitä näitä viikatteella polkujen vieriltä. Olen löytänyt ainakin aniliinin, vaaleanpunaisen ja valkoisen. Ovat vasta aloittelemassa kukintaa.


Mansikkaa oli aiempi omistaja istuttanut hajaistutuksena multapenkkiin ja levinnyt siihen rönsyillä. Kasvualustaakaan ei ole kuin nimeksi. Kuivuus vaivaa helposti.  Tiedä miten tulevien marjojen kypsymistä suojaisi, vai antaisiko linnuille...


Metsän reunassa on kaksi korpipaatsamaa, Rhamnus francula. Eivät ole kovin koristeellisia, mutta pidän niistä pikkupuona. Tänä vuonna kukinta on runsasta. Saa nähdä tuleeko marjoja. Ne jää linnuille.


Korpipaatsaman kukka on vaatimaton. Muistuttaa kovin posliinikukan kukkaa.


Sopivaa näkösuojaa ja tuulisuojaa antaa kolme korallikanukkaa. Niissä kukinta parhaillaan. Ovat kovin isoja jo. Ensi keväänä leikataan kaksi niistä alas, jotta saataisiin kasvustoa uusattua ja kauniin punaiset oksat.


Lähikuva kanukan kukasta. Harvemmin tulee näin läheltä katseltua.


Tämän kesän yllätys on vanamo, joka kukkii keskellä pihaa. Varmaan kukkinut viime kesänäkin tuossa metsäkatajan juurella.  Olen ilahtunut siitä jopa enemmän kuin harjaneilikan leviämisestä. 

1 kommentti:

  1. Kivoja ja luonnollisen näköisiä kasveja - mökkitunnelmaan hyvin sopivia. :)

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...