13. kesäkuuta 2012

Nimi kertoo kantajastaan

Jokaisella eliölajilla on oma tieteellinen nimensä. Susi on tunnetusti Canus lupus ja huhkaja Bubo bubo, ne opittiin aikanaan kouluaikana maitopurkin kyljestä. Nimi voi muodostua mm. latinan tai kreikan sanoista, joiden merkityksiä selvittäminen avaa aivan toisenlaisen maailman. Puutarhurina minua kiinnostaa kasvien nimistö. Osa nimien taustoista vie jopa antiikin kreikkaan…

Anemone nemorosa, valkovuokko

Nimi voi paljastaa kasvupaikkaan tai kukinta-aikaan liittyviä tietoja. Esimerkiksi vanamo, Linnea borealis, (borealis=pohjoinen) on Pohjoisen Euroopan ja Amerikan yleinen varpukasvi. Valkovuokon nimi, Anemone nemorosa, viittaa kasvupaikkaan (nemorosa=lehto). Kevätesikko, Primula veris, on taas kevään ensimmäisiä kukkijoita nimensäkin mukaan (primus=ensimmäinen, veris=kevään).

Kasvutapakin voi näkyä jo kasvin tieteellisessä nimessä. Rauduskoivun, Betula pendula ja riippapihlajan, Sorbus aucuparia ’Pendula’,oksat ovat riippuvia (pendula=riippuva). Laakakataja, Juniperus horizontalis, kasvutapa on maanmyötäinen (horizontalis=vaakasuora). Heliotroopin, Heliotropium arborescens, kukat kääntyvät aina aurinkoa kohti (helios=aurinko, tropos=kääntyä).

Tutun pihlajamme, Sorbus aucuparia, nimensä mukaan houkuttelee marjoillaan lintuja (aucupor=pyydystää lintuja). Kiistanalaisen jättipalsamin nimi Impatiens kuvaa hyvin kasvia, koska monet tämän suvun lajit sinkauttavat siemenensä taivaan tuuliin (engl. impatient=kärsimätön).

Bella perennis, kaunis perenna

Kaunokainen, Bellis perennis, on kaunis ja monivuotinen perenna (bella=kaunis, perennis=monivuotinen). Kauneuteen viittaa myös kesäpikkusydämen, Dicentra formosa, nimi (formosa=kaunis). Keijunkukat, Heuchera, on nimetty myös ulkoisen ilmiasun perusteella (heykharis=viehättävä).


Bellis perennis, bellis

Komeaan syysväriin viittaavat verikurjenpolven nimi, Geranium atrosanguinea, (ater=musta, sanguineus=verenpunainen). Korallikanukan, Cornus alba ’Sibirica’, kukan värin tietää nimen perusteella (alba=valkoinen). Punalehtikoivun, Betula pubescens f. rubra, erikoinen lehtiväri tulee esiin nimen loppuosasta (ruber=punainen). Sinikuusaman, Lonicera caerulea, nimestä ei jää epäselväksi marjojen väri (caerulea=taivaansininen).
Hauska yksityiskohta on kurjenpolvien, Geranium sekä pelargonioiden, Pelargonium nimet. Sana geranium viittaa kurkeen ja pelargos haikaraan. Molemmilla kasviryhmillä on pitkät nokkamaiset siemenkodat.

Nimestä löytyy selkeitä viitteitä kukkien tai lehtien muotoon. Kellokasvien esim. kissankellon suvun nimi Campanula tarkoittaa pientä kelloa. Peurankellon, Campanula glomerata pallomaista kukintoa nimi kuvaa osuvasti (glomerata=kasautunut, kerälle pantu). Kiinanritarinkannuksen, Deplhinium grandiflorum kukkien koko paljastuu nimessä (grandiflorus=isokukkainen). Herttavuorenkilven, Bergenia cordifolia, lehtimuoto on luettavissa nimestäkin (cordifolia=herttalehtinen).

Kasvin historia näkyy nimissä

Kasvien käytön historia selviää monien kasvien nimisä. Jättipoimulehden, Alchemilla mollis, nimi viittaa alkemiaan. Kasvin lehdille kertyneistä pisaroista yritettiin tehdä elämäneliksiiriä. Ruiskaunokin Centaurea cyanus nimi viittaa taruun eräästä kentaurista, joka käytti kaunokkia lääkekasvina. Kuningas Mitharadates Eupator käytti punalatvaa, Eupatorium purpureum, maksavaivoihin.

Eupatorium purpureum, purppurapunalatva

Tutun perennamme rohtosuopayrtin, Saponaria officinalis, juurakkoa on käytetty saippuan tapaan (sapo= suopa). Kanervan, Calluna vulgaris, nimi tulee kun sen varpuja on käytetty Etelä-Euroopassa luudaksina (kallynein= puhdistaa, lakaista). Kattomehitähteä, Sempervivum tectorum, on istutettu siellä turvekatoille estämään tulipaloja (tectum=katto). Mehitähdet kun säilövät kosteina aikoina lehtiinsä runsaasti vettä, eivätkä syty kipinästä niin herkästi palamaan.

Sempervivum tectorum, kattomehitähti

Nimistö kätkee myös runsaasti vanhoihin jumaltarustoihin liittyviä traagisiakin kertomuksia. Pionien, Paeonia, suku on nimetty jumalten lääkärin Paionin mukaan. Lääkintätaidon jumala Asklepios oli oppilaalleen, Paionille kateellinen ja halusi surmata tämän. Niinpä Paion muutettiin pioniksi ja tämä säästi näin henkensä.

Kaikille tutun orvokin, Viola, nimi on johdettu kreikan sanasta ion. Tarun mukaan Zeus rakastui nymfi Io´on ja muutti tämän valkoiseksi lehmäksi suojellakseen tätä mustasukkaiselta vaimoltaan Heralta. Orvokin Zeus loi lehmänmuotoisen rakastajattarensa ravinnoksi.

Viola, orvokki

Lumpeiden Nymphaea suvun nimi on syntynyt tarun mukaan nymfistä, joka kuoli mustasukkaisuuden vuoksi, jumalat säälivät nymfiä muuttaen tämän lumpeeksi. Narsissi, Narcissus, on saanut nimensä omaan kuvajaiseen rakastuneen Narcissoksen mukaan. Tämä kuihtui rakkaudessaan muuttuen lopulta narsissiksi.

Tässä vain pieni pintaraapaisu nimien kiinnostaviin taustoihin. Kiitokset tähän mielenkiintoiseen aiheeseen johdattamisesta kuuluu erityisesti opiskelijakaverilleni Irmalle, joka jo koulussa latinaa lukeneena availi meille muille tieteellisten nimien mielenkiintoisia merkityksiä.
2 kommenttia:

  1. Ihana kun toit esiin latinalaisten sanojen merkityksiä! Kiitos!

    Olen aina ollut kiitollinen sille, että on keksitty latinalaiset nimet. Niiden avulla olen löytänyt kasvien nimiä eri kielellä ja ymmärtänyt kasvin alkulähteitä.

    VastaaPoista
  2. Kiiti, olipa mielenkiintoinen nimipostaus.

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...