14. huhtikuuta 2011

Kesän kasvua odotellessa

Kolumnini KotiseutuPlus-lehdessä 14.4.2011

Pian olisi hyvä aika kääntää katse pihan puihin.

Kevätaika ennen lehden puhkeamista on parasta aikaa puiden mahdollisille leikkauksille. Nyt se on helppoa, kun lehdistö ei ole peittämässä näkyvyyttä. Valitse ajankohdaksi suojasää. Keväisen mahlavuodon vuoksi koivut, vaahterat, kirsikat, luumut sekä tuomet leikataan loppukesällä tai syksyllä.



Säännöllisellä leikkauksella pidetään vanhakin puu kauniina ja elinvoimaisena. Omenapuiden leikkaaminen parantaa sekä sadon laatua että oksien sadonkantokykyä.

Leikkaamalla poistetaan talven aikana vaurioituneet tai kuivuneet oksat. Oksan kuivumisen voit todeta raaputtamalla hieman pinnan kuorta rikki. Jos kuoren alta paljastuu ruskeaa, on oksa kuiva. Vihreän vilkkuessa oksa on elinvoimainen. Leikkaa kuiva pois terveeseen kohtaan asti.

Poistettavia ovat myös hankaavat oksat, kilpalatvat, pystykasvuiset oksat ns. vesiversot, latvuksen sisään suuntautuvat sekä liian tiheästi kasvavat oksat. Liian terävässä kulmassa kasvavat oksat poistetaan repeämisalttiuden vuoksi. Poistoa kaipaa myös runko- ja juuriversot sekä kulkua haittaavat oksat. Ylipitkää vuosikasvua voidaan myös typistää.

Aivan rungonmyötäinen oksan leikkaus vahingoittaa puuta, mutta myös liian pitkä oksatappi on pahasta. Laho tappi estää leikkaushaavan umpeenkasvun ja päästää lahottajasienet runkoon. Oksia leikatessa säästetään oksan tyvessä oleva mahdollinen "oksankaulus" runkoon. Varmista myös että leikkauspinta on siisti.
Pienten oksien typistäminen tehdään rungosta poispäin suuntautuvan silmun yläpuolelta. Tällöin kasvu suuntautuu ulospäin.

Puun kasvua kannattaa tarkkailla vuosittain. Säännöllisellä leikkaamisella oksat saadaan leikattua pieninä. Suurien, halkaisijaltaan yli 2 senttisten haavojen paraneminen vie pitemmän ajan, jolloin haava altis epäpuhtauksille. Suurien oksien poiston jälkeen haavoihin voi käyttää haavanhoitoainetta. Se on suositeltavaa etenkin kesällä tehtäville suurien oksien haavoille.
Vanhalle, vuosia leikkaamatta olleelle puulle kannattaa tehdä erillinen leikkaussuunnitelma useammaksi vuodeksi. Liiallinen leikkaaminen kerralla yllyttää turhaan vesiversojen kasvuun.

Havujen leikkaustarve on vähäinen. Nuorista havupuista poistetaan kilpalatvat, katkenneet ja kuivat oksat. Poikkeuksellisesti havuihin (mänty, kuusi, pihta) jätetään 5 sentin tappi, näin vuotava pihka ei sotke runkoa.

Oksien poisto on tehtävä aina harkiten ja perustellen. Vahinkoleikkauksille ei ole varaa. Sitä ei voi perua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...