20. elokuuta 2018

Ihana mysteeri

Perustin kolme vuotta sitten kukkapenkin koivuangervojen ja köynnöstukiseinämän taakse piiloon.

Penkki oli tarkoitettu ensiapua tarvitseville perennoille tai odottelemaan mahdollista jatkosijoituspaikkaa.


Istutin penkkiin perustamisvuonna myös kaksi kärhöä vierekkäin (kiinan- ja alppikärhön) blokkaamaan näkyvyyttä naapurin varaston seinään. Kärhöt menestyivät ensimmäisen kesän, kunnes toukka söi alppikärhön rangiksi. Kiinankärhö ei noussut seuraavana keväänä ja alppikärhön ainoan verson innokas haravoijamieheni katkaisi haravoidessaan seuraavana keväänä, eikä uutta tullut tilalle.

En kuitenkaan peruspositiivisena ihmisenä kaivellut juurakoita pois, josko ne sieltä vielä nousisi...

Tänä keväänä huomasin aiempien kärhöjen istutuspaikalla uuden, kärhön näköisen verson nousevan maasta. Kesän myötä noukin käsin sitä riivanneet toukat ja seurasin mielenkiinnolla sen nuppujen kehitystä, ja mietin kumman värinen se on, kun tämä nousi aiempien kärhöjen välistä.

Kesä on ollut erikoinen. Käsin kastelusta huolimatta moni pihani kasvi on virkistynyt vasta elokuussa ilmojen normalisoiduttua ja sateiden tultua. Niin kävi tälle kärhöllenikin. 

Huomasin eilen yhden nupun avautuneen. Yllätyksekseni se olikin PINKKI! En kyllä muista ostaneeni tuon väristä kärhöä...!? 

Ihana yllätys kuitenkin, toivottavasti ehtii talvilepoon ja jaksaa talvehtia.

Ensiapupenkin kasvien tarkoituksena on ollut olla osin kärhöjen tyvien varjostajia. Yleensä siellä on ollut samettikukkaa tai muuta itsekasvatettua. Nyt sinne on kummasti kertynyt kasveja alennusmyynneistä tai pieniä jakotaimia elpymään, tuuhstumaan ja odottamaan loppusijoitusta.


Keltasormustinkukan (ylin vasemmalla) hankin Avoimien puutarhojen päivänä Jyväskylästä. Tämä saa jäädäkin poikkeuksellisesti lisääntymään tähän penkkiin. Kurjenpolvet ovat alekorista pelastettu kurjassa kunnossa. Ylin on idänkurjenpolvi ja alempi tuoksukurjenpolvi. Virkistyneet ovat kummasti. Valkopeippi (alla vasemmalla) on tämän kesän siemenlisäyksen tulos ja vankistumassa täällä. 

Köynnösverkkoon kasvatin keväällä siemenestä miinanköynnöstä. Penkki on ilmeisesti liian kuiva, kun kasvu on ollut vaatimatonta. Mutta kukka on kyllä ihana!

Tarhakullero 'New Moon' on vankistunut penkissä jo toista kesää. 

       
Syysleimut 'Spitfire' ja 'Aida' ovat myös tuuhettuneet ja odottavat ensi kesänä siirtoa uuteen paikkaan. 

Valkoinen, tuttavalta saatu syysleimu vasta aloittelee kukintaa. 

Rohtosuopayrttiä ensiapupenkissä on kaksi juurakkoa. Tietämättäni mutta onneksi toinen onkin kukiltaan yksinkertainen. Ei ehkä kerrottukukkaista kaimaansa niin herkkä sateille. 

Lopuksi uusin rakkauteni kasvihuoneesta. Ensimmäinen vesimeloni kehittymässä monen pölytysyrityksen ja pettymyksen jälkeen. Tämä onkin pölyttynyt spontaanisti ja kovasti kasvussa.10 kommenttia:

 1. Sen tiedän, että kärhöt saattavat piilotella maassa vuoden pari, vaan että nousee erilaisena, jännää. Jospa juurakossa on olut piilossa toisen kärhön juuria. Tuo pinkki näyttää lyhtykärhö Princess Dianalta, vaan voi se olla jokin muukin. Kaunis joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 2. Vai voisiko olla että toisen kärhön mukana on tullut siemen, joka on nyt parin vuoden jälkeen lähtenyt itämään?

  VastaaPoista
 3. Kärhöt ovat arvoituksellisia kasveja. Mahtavaa, kun on mahdollisuus järjestää tuollainen ensiapupenkki.

  VastaaPoista
 4. Olipa tosi iloinen yllätys tuo pinkki kärhö! Kärhöguru Börje Fri sanoi kerran vuosia sitten, että kärhöt voivat 'nukkua' jopa kolme vuotta maan alla noustakseen taas ylös. Ensiapupenkki on varmasti hyödyllinen!

  VastaaPoista
 5. 'Princess Dianaa' veikkaan minäkin. Onpas erikoista! Jos et ole joskus itse ostanut sitä ja sitten unohtanut istuttaneesi sen tuohon, olet kyllä saanut vallan mainion yllätyksen :) Minunkin pitäisi varmaan perustaa ensiapupenkki johonkin, sillä nyt lykkään lopullista paikkaansa odottelevat tai muuten erityistä hoivaa vaativat kasvit vain johonkin sillä hetkellä tyhjillään olevaan kohtaan ja kohta ne jo ovatkin tiellä.

  VastaaPoista
 6. kauniita! Ihana yllätys!

  VastaaPoista
 7. Mukavan yllätyksen sait! Toivotaan menestystä noin kauniille kärhölle. Miulla on noita kuninkaallisii 'Princess Kate' kaunis sekin ja kova kukkimaan. Miinanköynnöksessä on hieno kukka.

  VastaaPoista
 8. Ihania kasveja sinulla odottaa" lopullista "kasvupaikkaa. Minulla on myös sellainen penkki. Lopullisen laitoin hipsu merkkeihin koska minulla ainakin ne voi vielä muuttaa paikkaansa. Ihania istutuksia.

  VastaaPoista
 9. Hei, blogissani olisi sinulle haaste, käypä kurkkaamassa..

  VastaaPoista
 10. Todella kaunis kärhöyllätys.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...