26. toukokuuta 2016

Bokashi saapui taloon

Hankin keväällä Bokashi kompostointipaketin. Pakettiin kuuui kaksi hanallista sankoa sekä erityistä rouhetta pussillisen. Bokashin idea on että biojätteet voi käsitellä hajuttomasti sisätiloissa. Menetelmällä saadaan ruokamultaa optimiolosuhteissa kuukaudessa. Menetelmä perustuu hapattamiseen joka saadaan aikaan rakeissa olevilla organismeilla. Myöhemmässä vaiheessa hapattunut biojäte sekoitetaan ruokamultaan esim. saavissa ja annetaan mullan organismien tehdä tehtävänsä ja muuttaa biomassa mullaksi. Ja koko prosessi onnistuessaan täysin hajuton!


Meillä sankko on keittiössä, jossa siihen on näppärä lisätä päivän biojätteet ilman lisäaskelia pihalle kompostille. Alareinassa vihreä pieni hana, josta poistetaan ylimääräiset arvokkaat nesteet.



Biojäte tiivistetään ja  päälle ripotellaan raetta. Kansi kiinni ja odottamaan seuraavaa päivää. Ihme kyllä kalanperkeetkään ei sankossa haise, vaikka voivat olla siellä parikin viikkoa.



Bokashi-menetelmällä saadaan siis hyvää ruokamultaa helposti ja nopeasti. Eikä siinä vielä kaikki...! Kun sanko on kerätty täyteen jätettä sen annetaan levätä pari viikkoa avaamatta kantta. Tällä aikaa jätteestä alkaa valua nestettä ns. bokapissiä, joka on verraton lannoite niin sisä- kuin ulkokasveille 1:100 suhteessa laimennettuna. Tässä on orvokkini pissillä lannoitettuna.

Kerron myöhemmin bokailustani lisää...




2 kommenttia:

  1. Todella mielenkiintoinen juttu. Odotan kokemuksia bokailustasi lisää?

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa todella mielenkiintoiselta.

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...