15. toukokuuta 2011

Kaunis piha ei synny itsestään

Kaunis piha on talon kruunu, sanotaan. Mikään ei ole pysyvää, ei edes kruunun kimallus, ellei sen eteen näe vaivaa. Mitä kiiltävämmän kruunun haluaa, sitä enemmän töitä se vaatii.




Tänään enää ei pihan kruunuksi riitä pelkästään tasainen nurmikko, joka takavuosina oli pihan hallitsevin elementti. Pihalta halutaan nykyään myös näyttävyyttä, viihtyisyyttä ja helppohoitoisuutta. Se tarkoittaa erilaisia puu- ja pensasistutuksia, perennaryhmiä, kiveyksiä. Kaiken tämän rakentaminen ja ylläpito vaatii vaivannäköä, työtä sekä tietämystä.

Uuden pihan rakentaminen sinänsä kysyy paljon voimavaroja ja erityisesti rahallista panostusta. Sen kustannusarvio voi kohota jopa kymmeneen prosenttiin talon rakennuskustannuksista. Kukapa haluaisi tuollaisen rahallisen panostuksen joutuvan muutamassa vuodessa tärviölle vain hoidon tai tiedon puutteesta?

Rappiolle päässeen pihan uudelleen loistoonsa saaminen maksaa kovasti vaivaa sekä rahaa. Millaisen kuvan hoitamaton piha antaa naapureille ja ohikulkijoille talon omistajistaan? Hoitamattomaton piha ei houkuta pihalla oleskeluun. Sen mahdollisuudet kesäisenä lisäolohuoneena ja virkistysalueena jäävät hyödyntämättä.

Pihan omistaminen tietää vuosien mittaista hoitosuhdetta. Suhde voi olla hyvin raskas, mutta muutamilla vinkeillä saadaan pihanhoitokin maistumaan makeammalle.

1. Pihaan valitaan oikeat kasvit. Kasveilla ovat omat vaatimukset mm. valon, kosteuden sekä ravinnetarpeen mukaan. Olemme V-menestysvyöhykkeellä, siksi täällä eivät menesty kaikki puutarhalehtien esittelemät uutuudet. Arempien kasvien käyttö vaatii enemmän tietämystä mm. istutuspaikan valinnassa. Siltikään niiden menestyminen ei ole varmaa.

Pihalle ei tarvitse tehdä suurta perennaryhmää, jos kokee sen ylläpidon vaikeaksi. Näyttävää runsautta saadaan myös erilaisilla helpoilla puu-, pensas- ja havuistutuksilla. Suuret luonnonkivet ovat helppoja pihan koristuksia.




2. Istutuksissa käytetään riittävästi ruokamultaa. Pienille pensaille 50 senttiä syvä ja leveä istutuskuoppa, suuremmille pensaille hieman suurempi. Puut tarvitsevat jopa 80 senttisen kasvualustan. Suojaukset myyriä ja jäniksiä vastaan on muistettava etenkin omenapuille, unohtamatta niiden asianmukaista poistoa kesän ajaksi.




3. Istutukset kannattaa tehdä yhtenäisiksi alueiksi, jolloin nurmikon leikkaaminen on helpompaa. Yksittäisten pensaiden kiertely hankaloittaa nurmikon leikkaamista.




4. Pensaiden ja puiden juurialueet kannattaa kattaa kuorikatteella. Kuitukangas katteen alla estää tehokkaammin rikkaruohojen läpikasvun ja estää katteen maatumisen. Tällöin katetta ei tarvitse lisätä niin usein. Käytettäessä katteena koristesepeliä, estää alla oleva kuitukangas sepelin painumisen multaan.




5. Rajaukset estävät pintamateriaalien sekoittumisen. Rajaus siistii pihan yleisilmettä huomattavasti. Kuorikatteen ja nurmikon välissä nurmikon tasaan rajaukseksi asetettu vanha tiiliskivi viimeistelee pensaan juurialueen. Nurmi ei pääse kasvamaan kuorikatteelle ja itse kate pysyy paikoillaan. Ruohonleikkurin rengas kulkee tiiliskivellä eikä levittele katetta ympäriinsä. Perennapenkki voidaan rajata samoin, nurmikon leviäminen penkkiin estyy. Sepelin ja nurmikon rajalle voidaan upottaa nurmikon tasaan painekyllästetty lauta tai tiiliskivi.




6. Kiveysten pohjatyöt kannattaa tehdä kunnolla ja vielä paremmin. Käytävien routaeristeet saavat olla jopa metrin leveämmät kuin itse käytävä. Keväisin kupruilevat ja liikkuvat kiveykset ovat ikävä näky.

7. Kiveysten viimeistely kannattaa tehdä huolella. Pyöreän luonnonkiven käyttö muun muassa sokkelin vierissä, pengerryksissä on suosittua. Suosittelen kivien välien saumaamista hienolla kivituhkalla, muutoin kivenkolot täyttyvät vähitellen pudonneilla lehdillä ja rikkaruohon siemenillä. Siellä ne odottavat suotuista ajankohtaa itääkseen. Syvistä kivenkoloista roskaa on hankala poistaa. Siihen tarvitaan kärsivällisyyttä, näppäriä sormia ja pinsetit! Pahimmassa tapauksessa ainoa vaihtoehto on purkaa kivet pois ja puhdistaa alusta.






7. Nurmikkoa ei kannata perustaa hankalasti leikattaviin kohtiin. Jyrkät luiskat on hankalia leikattavia. Ne pengerretään tai tehdään istutuksia, pengerretään tai kivetään. Puiden ja pensaiden juurilta kannattaa jättää nurmikko pois. Ruohonleikkuri voi vaurioittaa puun runkoa ja nurmi vie voimaa kasvilta. Nurmikko ei menesty alle metrin levyisinä kaistaleina, koska se kuivuu herkästi ja on hankala hoitaa. Vältetään myös hankalien ajettavien kulmien tekoa. Otetaan huomioon esimerkiksi päältä ajettavan leikkurin leveys, jotta sillä mahtuisi vaivatta työskentelemään ja saamaan siistiä kerralla. Ettei tarvitsisi ottaa pienempää ruohonleikkuria tai trimmeriä viimeistelyyn.

8. Säännöllinen lannoitus ja kalkitus pitävät kasvit hyväkuntoisina. Nurmikossa kohtuulannoituksella nurmiheinä pidetään vahvana ja elinvoimaisena, tällöin se pystyy vastustamaan rikkaruohojen (ratamo, voikukka) leviämisen nurmikolla. Pensaat ja perennat hyötyvät suuresti säännöllisestä lannoituksesta palkitsemalla hyvällä kasvulla ja kukinnalla.




9. Rikkaruohojen poisto on tehtävä heti niiden ilmaannuttua, ennen kuin ehtivät siementää tai muuten levitä (esimerkiksi vuohenputki ja juolavehnä). Levinnyt vuohenputki perennapenkissä on vaikea hävitettävä. Hävitys voi vaatia kaikkien kasvien ja ruokamullanvaihdon. Uusia kasveja istuttaessasi tarkista ettei juuripaakussa ole jo valmiiksi näkyviä rikkaruohoja.



10. Vältä liiaksi leviävien kasvien istuttamista pihaasi. Jos tuttusi tarjoaa ’hyvin kasvavaa’ kasvia pihaltaan, kehuen hänellä olevan sitä vaikka kuinka paljon, mieti toisenkin kerran haluatko sitä leviämään omalle pihallesi. Leviävät kasvit voit kyllä istuttaa rajattuun kasvualustaan. Esimerkiksi pohjaton sanko tai muovisäkki upotetaan reunoja myöten maahan ja kasvi istutetaan sen sisälle. Ei pääse leviämään!

11. Valitaan rohkeasti pihaan muitakin pinnoitteita kuin nurmikko. Kiveyksiä, terasseja, sepelialueita, kuorikatealueita, kunttaa, niittyä.




Kunnolla tehdyt ja ylläpidetyt ratkaisut pihassa ovat ilo omistajilleen myöhempinäkin vuosina. Kiinteistövälittäjien keskuudessa tehdyn kyselyn mukaan hyvin rakennettu ja hoidettu piha nostaa talon myyntiarvoa jopa yli kymmenen prosenttia. Kenellä on varaa menettää talon myyntitilanteessa moinen summa vain siksi, kun on itse jättänyt pihan rempalleen?

Jos omat tiedot ja taidot eivät aina piha-asioissa riitä kannattaa kysyä asiantuntijalta neuvoja. Ei ole heikkoutta tunnustaa tietämättömyytensä, vaan olla kysymättä.

Kaunis piha vaatii työtä kukoistaakseen talon rinnalla kruunun lailla.

3 kommenttia:

  1. Voi kun ihanaa... täältähän saankin paljon tietoa ja oppia kotipuutarhurin iloksi!!

    VastaaPoista
  2. Hei
    Kuva kietyksestä talon reunalla on juuri mun yksi painajainen pihallamme. Olen miettinyt kivien poistamista ja uudelleen lataamista. Asumme keskellä metsää meren rannalla ja siisti kivireunus ei mielestäni sopisi tähän maisemaan.Onnistuuko vapaa reunus jollain tavoin. Reunus on ollut n. 10 v ja on ruohottunut ja männyn käpyjen vallassa. Toinen kysymys , mitä tehdä heinillä, jotka valtaa kaiket paikat? Ei siinä nyppiminen riitä? Kauniitahan ne on keväällä, mutta myöhemmin...Kiitos jo etukäteen vastauksista.
    Pirkko

    Pirkko

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä kirjoituksestasi ja hyvästä listauksesta mitä vaatii, jotta piha on ja säilyy kauniina. Olenkin miettinyt ehdottaa vanhemmilleni, että he laittaisivat pensaiden juurille kuorikatetta. Tämä kuitukangas ja selkeä rajaus olisi varmasti hyvä lisä ideaani, kiitos vinkistä. https://www.pihamulta.fi/maa-ainekset

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...