18. kesäkuuta 2017

Yllätysten päivä

Tämä päivä oli yllätysten päivä. Puuhailin pihalla jo aaamusta, olihan vanhan kansan Suuri Kitemispäivä.


Kasvimaalta harson alta paljastui sipuliaatikosta päivän ensimmäinen yllätys. Olin keväällä jakanut onnenapilakasvustoja ja loput mullasta heittänyt laatikkoon. Oletin, että yöpakkaset olisi palelluttanut mukanaolleet pienimmät mukulat. Siinä ne nyt olivat jo muutaman lehden tehneenä.

Tässäkin tapauksessa kasvi muuttuu rikkaruohoksi ollesaan väärässä paikassa....


Toinen yllätys. Viime vuonna varaston takana rojun ja vuohenputken keskellä kiinnitin huomiota erilaiseen lehtimuotoon. Asia on unohtunut, kunnes eväällä näin erikoiset piikkimäiset lehtitötteröt nousemasta maasta. Tänään huomasin kasvin kukassa. Kalliokiello taitaa olla. Pitänee siirtää parempaan paikkaan, nyt erittäin huono maa tuossa paikkaa. 


Valitettava yllätys nro 3. Lehtokotilot ovat valtaamassa jo kasvimaankin. Toinen yksilö oli harson alla mussuttanut sitruunamelissaa ja tämä kuvan yksilö kyttäili maa-artisokkalaatikon tuntumassa. En tiedä kelpaako laatikon kasvi kotilolle. Tänä kesänä olen kerännyt 550 lehtokotiloa. Määrä lisii joka vuosi...Yllätys nro 4, odottamattomin. Pihassamme on kolme luumupuuta, niistä yksi teki viime kesänä reilusti hyvänmakuisia luumuja. Niitä käytiin syömässä puusta suoraan melkolailla. Siemenet heitettiin maatuvana pihalle. 

Nyt ilmeisesti yksi siemen on joutunut perennapenkkiin kesäpikkusydämmen viereen. Vieressä lojuvat siemenen kuoret paljastavat sen olevan luumu. Kitkiessäni kuoret olivat lehtien suojana ja putosivat hipaisusta.

Sirkkalehtinen taimi saa kasvaa toistaiseksi paikallaan. Seurataan miten kasvu edistyy. 2 kommenttia:

  1. Nuo kotilot ovat varmasti todellinen riesa. Onneksi pihamme on säästynyt niiltä.

    VastaaPoista
  2. Hyviä ja kivoja löytöjä. Tuo kotilo on sitten oma lukunsa..

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...