4. heinäkuuta 2018

Virkistävä sunnuntai

Sunnuntaina vietettiin Avoimet puutarhat -tapahtumaa ympäri Suomea. Kainuussa tänä vuonna oli mukana ainoastaan kaksi kaupallista puutarhaa, Ari Partasen Kauppapuutarha Kajaanissa sekä Perhospuutarhuri Sotkamossa. Oma puutarhani on kaukana esittelykelpoisuudesta ja isäntä on asialle vielä erikseen lämmiteltävä. 



Siksipä päivän ohjelmassa oli neljän tunnin ajomatka, neljään pihaan tutustuminen sekä neljä tuntia kotiin. Kohteeksi valitsin Jyväskylän seudun siksi että tapahtumaan osallistui täällä paljon pihoja ja valitut olivat varsin lähekkäin. Niinpä klo 12-16 välillä ehtisi tutustumaan mahdollisimman moneen yksityiseen puutarhaan, kun kerran sinne asti kerran lähdetään.  Pari pihaa näistä oli tuttuja facesta ja blogista, joten niistä tiesin jo hieman mitä odottaa.

Puutarhoissa oli niin runsaasti vieraita, joten laajojen näkymien kuvaaminen jäi vähänlaiseksi. Mutta muutama kuvallinen makupala kustakin.

1. Hiekkatieltä poiketen, luonnon helmasta löytyi ensimmäinen kohteeni. Piha toivotti jo ennen porttia tervetulleeksi tienvarsi- ja portinpieli- istutuksineen. Takapihalla oli juurivalmistunut kesähuone sekä sen päässä oleva kasvihuone. Runsaita pensas-köynnös-perennaistutusryhmiä ja kierrätysteemaa. Mukavatunnelmainen piha ja pihan omistajat. Pihan vaiheista voi lukea enemmän facebookissa TÄÄLTÄ. Avoimien puutarhojen sivun esittelyyn pääset TÄSTÄ.


Sormustinkukan paras kukinta on meneillään. Pionien seassa ne nousivat näyttäviksi kokonaisuuksiksi. 


Täällä oli hyödynnetty vanhaa pitkin pihaa. Vanhoja työkoneita, heinäseipäitä mm. Nämä vanhat tuolit olivat hauskasti myös uusiokäytössä.


Harjateräksestä oli tehty penkin reunustukia, köynnöstukia jne. Peltitynnyrit oli otettu nerokkaasti istutusastiakäyttöön.

2. Toinen kohde oli muutaman kilometrin päässä. TÄSTÄ linkistä pääset lukemaan, kuinka piha esiteltiin Avoimien Puutarhojen sivulla.


Alas pihalle tultiin pitkin massiivisia puurappusia ja laskeuduttiin suuren lehmuksen alle. Tunnelma oli kuin Etelä-Ranskassa. Muotoon leikattuja lehtipensaita, tuijia ja havuja yhdessä ruusujen ja perennojen kanssa. Lisäksi erilaisia rinnerakenteita, kohopenkkejä ja laatoituksia.


Vasemmalla muotoon leikattua puutarhan osaa. Oikealla on hyötytarhaa rajaava aita.



Itse hyötytarha oli monimuotoinen ja mielikuvituksellinen, hyöty- ja koristekasvit sulassa sovussa. Penkit kohopenkkejä ja välit laatalla. En ole vielä aiemmin tällaista nähnyt. 

3. Kolmas kohde oli rintamamiestalon rinnepiha. TÄSTÄ klikkaamalla näet pihan esittelyn. Pihasta ja talosta on mahdollista lukea myös blogissa Koivurinne 55 lisää.


Suurien puiden alla oli mukavan varjoisaa vaikka istuskelupaikalle.


Pihassa oli runsaasti erilaisia koristeita, lyhtyjä, risutöitä jne. Hyötytarhan laatikkoviljelmä oli rajattu omaksi alueekseen kevyellä puuaidalla.


Betoni- ja luonnonkiveä oli paljon. Tiilirajauksia oli käytetty rajaamassa kätytävän ja nurmikon reunoja. Kasveja oli käytetty runsaasti. Piha on kuulemma vielä kesken, mutta niinhän se on jatkuva projekti tuo pihan rakentaminen.

4. Viimeisenä, muttei vähäisimpänä tutustumiskohteena oli puutalon monimuotoinen piha. TÄSTÄ pääset lukemaan ihan esittelyn.


Täällä oli runsaasti itsevalettuja, erilaisia betonilaattoja ja -koristeita.


Hyötytarhassa oli käytetty vanhoja räsymattoja käytävän väleissä. Harson alla oli siemenkylvöksiä.


Täälläkin oli harjaterästä käytetty runsaasti köynnöstukina ja muina koristeina. Käytävät risteilivät monimuotoisten ja runsaiden istutusalueiden väleissä.


Perennaryhmät olivat yhtä ilotulitusta ja todellisia runsaudensarvia. Siellä täällä välissä joku juju. Tässä jujuna rautainen perhonen.


Kasvihuoneen edessä oli laatikkotarha jossa hyöty- ja koristekasvit kasvavat rintarinnan. Kasvihuone pursusi erilaisia tomatteja, chilejä ja viherkasveja. Nähtävää tässä pihassa olisi ollut pitemmäksikin aikaa. 

Päivän saalis, fyysinen ja henkinen oli: peräkontillinen taimia sekä Kirsin maalaamama upea katuharja. Suurin oivallus oli rentous ja mielikuvitus istutuksissa. Siihen on itsellä enemmän pyrkiminen ja poispääsy entisen pihasuunnittelijan analyysistä kukinta-aikojen, värien ja lehtimuotojen soveltuvuuksista keskenään. Omaa pihaa katsellaan ehkä nyt hieman vapautuneemmalla fiiliksellä.  


Vielä haluaisin muistuttaa blogini arvonnasta. Siihen pääset osallistumaan TÄSTÄ linkistä. Aikaa osallistua on vain perjantaihin 6.7. asti.

8 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä puutarhoja. Olet oikeassa oma puutarha on itseä varten.

    VastaaPoista
  2. Ihanat puutarhat, noista saa aina paljon ideoita omalle pihalle. Kiitos kuvakierroksesta :)

    VastaaPoista
  3. Hienoja puutarhoja ootta käyny kahtomassa. Montosten puutarhassa Marttojen puutarhareissulla kävin joitakin vuosia sitten. Jäi mieleen taidokkaat leikkaukset ja niin jämptit istutukset. Isäntä vielä sano makkiita olleen elämän, karkkitehtaassa kun ol ollu töissä.

    VastaaPoista
  4. Ihania puutarhoja ja kaikkea hyviä ideoita:)

    VastaaPoista
  5. Upeita puutarhoja! Kiitos kuvakierroksesta.

    VastaaPoista
  6. Olipas upeat puutarhat, kannatti käydä! Kiitos, kun jaoit kuvat katseltavaksi! Oliko tuo ensimmäinen kuva sinivaleunikoista jostakin noista puutarhoista vaiko sinun pihaltasi? Aivan upea!!

    VastaaPoista
  7. Todella kauniita puutarhoja. Tuo toinen esittelykohde onkin entuudestaan tuttu ja siellä on todella paljon nähtävää ja koettavaa.

    VastaaPoista
  8. Kiva virtuaalinen kierros upeissa puutarhoissa. Kiitos! :)

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...