15. elokuuta 2017

Perennapenkkiprojekti ja uusia suunnitelmia

Olen jo pitempään suunnitellut uuden perennapenkin tekemistä. Minulla on ollut jo pitkään tilapäisistutuksissa useampi perenna odottamassa loppusijoitusta.
Tarvittiin aurinkoinen keli ja kesäloma. Grillikodan vieressä pöytäryhmän takana oleva koivuangervopenkki saa pienen jatkeen.  Samoin angervojen takana oleva valeistutuspenkki tarvitsee kasvojen kohotuksen. 
Nurmiturpeen alla oli savekas multa ja alla vanhan navetan pohjana ainakin hiekkaa. Penkkiin lisättiin kasvuturvetta ja puolikas multasäkki pois lojumasta. 
Koivuangervopenkin takana piilossa on valeistutuspenkki, jossa osa perennoista oli jemmassa. Aika oli tehdä samalla penkin kanttaus, kun kerran tässä lapion kanssa liikutaan. 
Penkin ilme siistiytyi. Valeistutuksessa tällä hetkellä on syysleimua,  tarhakullero 'New Moon' ja rohtosuopayrtti. Pari kärhöä kasvoi verkkoa pitkin viime kesänä, mutta tänä vuonna kasvuunlähtö oli huonoa, liekö osasyynä penkin alla oleva navetan pohjan hiekkapatja.  
Uuteen penkkiin tuli tarha-alpi, tilapäisistutuksessa ollut minttu  sekä ruukkuistutuksessa oleva hopeamaruna.
Penkkiin tulee vielä kevään kukkijaa, mm esikkoa ja sipulikukkaa. Hankintalistalle laitettakoon...
Minttu (Mentha spicata) on istutettu pohjattomaksi leikattuun multasäkkiin. Leviää muutoin liian hanakasti. 
Tarha-alpi (Lysimachia punctata) tässä vielä tiiviissä puristuksessa entisessä penkissä. 
Tiedän, ettei kasveja suositella siirrettäväksi kukinnan aikaan. Mutta alpi oli istutettu rajattuun kasvualustaan, pohjattomaan sankoon. Ei tarvinnut, kun nostaa sanko ja irroittaa multapaakku sankosta ja siirtää uuteen penkkiin. Kasville ei näin suurta stressiä syntynyt. 
Pian istutuksesta  sadekuuro pieksi osan kukista. Hauskoja tähtiä tummalla taustalla. Kukinta jo loppusuoralla, joten suurta vahinkoa ei tapahtunut. 
Penkin takareunaan tein rajoitetun kasvupaikan hopeamarunalle, joka on nyt kesäkukkaistutuksessa ruukussa. Sekin on kova leviämään. 
Hopemaruna (Artemisia ludoviciana) vielä köllöttelee komeana ruukkuistutuksessa ja odottelee syksymmällä siirtoa uuteen penkkiin. 

Uudet suunnitelmat:
Parin viikon päästä lomani jatkuu, silloin on uudet suunnitelmat perennapenkkien suhteen, laajennuksia ja uutta tulossa! Väliaikaisessa istutuksessa olevia kasveja ohessa. Näyttää vaan loppukesän kukkijoilta... pitänee hieman suunnitella vielä. Ehdolla penkkiin ovat:
Vuorokaunokki (Centaurea montana), joka siirtyisi vanhasta penkistä uuteen ja varjolilja (Lilium martagon), jonka olen antanut aikanaan äidille. Emokasvi jäi muutossa aikaisemman kotini pihaan. Varjoliljaa olisi valkoisenakin .
Rantakukan (Lyhtrum salicaria) olen aikoinaan antanut äidille ja senkin emokasvi jäi muutossa. Valkoisen mooseksenpalavanpensaan (Dictamnus albus) hankinta olisi haaveissa. 
Kuunliljat (Hosta) siirtyisivät ehkä viimeistään ensi vuonna, kunhan leviäisivät ja saisi kunnon jakotaimia. 

Suunniteltavaa siis vielä on. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Hommiin vaan!7 kommenttia:

 1. Uusien kukkapenkkien rakentaminen on kivaa puuhaa. Olisinpa minäkin aikanaan älynnyt rajata tarha-alpin istutusalueen. Nyt se leviää ärsyttävyyteen saakka ja sen kitkeminen on työlästä. Lujassa istuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarha-alpi on vain pitänyt nostaa joka toinen vuosi ylös, kun se kasvatta sankon täyteen juurta. Tiukan vyyhden tekeekin.

   Poista
 2. Voi mitä kaikkea upeaa siellä kasvaakaan ja tulee kasvamaan:) Joka kerta näitä sivuja selaillessa tulee vastaan paljon uusia vinkkejä ja kiva niin!! Oikein leppoisaa kesänjatkoa ja toivotaan kauniita päiviä!!💕🌻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niihin moniin ideoihin minäkin koukutuoin täällä blogailmassa.

   Poista
 3. Minulla on aina uusia kasveja kasvamassa reservipenkeissä. Kanttaus on minulla hakusessa vaikka minulla on siihen työkalukin. En ymmärrä miksi. Hyvät suunnitelmat on kaiken A ja O .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän helppo ja näyttvä muutos saadaan kanttauksella. Ei kun vaan hihat ja kanttausleapio heilumaan.

   Poista
 4. Uusien istutusalueiden teko on mukavaa ja luovaa puuhaa. On mitä odottaa seuraavana kesänä.

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...