25. kesäkuuta 2013

Perhoset puutarhassa

Puutarha, joka on rikas kasvustoltaan, tarjoaa suojaa ja ravintoa monille erilaisille perhoslajeille. Niittykasvit houkuttelevat kotipihalle lajeja, joille keto on luonnollinen elinympäristö. Muun muassa mäkitervakko, ketoneilikka ja kangasajuruoho ovat kauniita perhoskasveja puutarhan istutuksissa. 

Kukkivat ja tuoksuvat kasvit, kuten syreenit, jasmikkeet ja värimintut houkuttelevat myös. Yrtit ovat hyviä mesikasveja ja myös koivu sekä muut mahlapuut ovat perhosten suosiossa.
Useimpien päiväperhosten värinäkö on erinomainen. Ne erottavat hyvin esimerkiksi kasvien punaiset kukinnot. Niiden värinäkö poikkeaa kuitenkin siitä, mitä ihminen näkee. Vaikka kasvien kukinnot olisivat ihmissilmään vaatimattoman näköisiä, ne saattavat olla parhaita mesikukkia perhoselle.

Perhoset suosivat tiheitä kasvustoja, joissa ne voivat siirtyä helposti kukasta toiseen. Kun kukkaryhmässä on eri aikaan kukkivia mesikasveja, puutarhassa riittää mettä koko kesäksi. Perhoset palkitsevat puutarhurin pölyttämällä kasvillisuutta.
Perhosten houkutteluun tarvitaan myös muuta kasvillisuutta, rikkaruohoja. Niiden voi antaa kasvaa puutarhan reunoilla, kompostin vierellä tai takapihan syrjäisimmällä paikalla. Nokkonen, pietaryrtti ja karhunputki ovat monien perhostoukkien ravintoa. Vaikka rikkaruohojen kitkeminen on tärkeää, on hyvä muistaa, että ilman toukkia ei ole perhosiakaan.
Parhaimpia mesikasvilajeja puutarhan:
akankaalit, asterit, kaunokainen, kaunokit, ohdakkeet, vuohenjuuret, iisoppi, ruusuruohot, tuoksuherne, salviat, törmäkukat
Muita perhosten suosimia mesikasvilajeja:
tähtiputket, laukkaneilikat, härkit mm. hopeahärkki, neilikat, piikkiputket, harsokukat, ikiviuhkot, tervakot eli käenkukat
Toukokuussa kukkivia mesikasveja:
pitkäpalot, tarharistikki, kevätvuohenjuuri, keväällä kukkivat esikkolajit, idänsinililja


Kesäkuussa kukkivia mesikasveja:
ruohosipuli, sammalleimu keltapäivänlilja, mirrinminttu, pihasyreeni, puistosyreeni
Heinäkuussa kukkivia mesikasveja:
isokaunosilmä, punahattu, iisoppi, ruusuruoho, laventeli, varjolilja, rantakukka, mäkimeirami, valkokukkainen syysleimu, loistotädyke, ajuruohot, mooseksenpalavapensas, kamtkatsanmaksaruoho
 


 Myöhemmin kukkivia mesikasveja:
piikkiputki, punatähkä, punaväriminttu, ryytisalvia, kaukasiantörmäkukka, piisku, turkestaninmaksaruoho, malva, malvikki, punahattu, sinipallo-ohdake, purppurapunalatva, syyshohdekukka, nauhukset, valkoalpi, syysmaksaruohoPerhoskukat kasvavat parhaiten aurinkoisella, lämpimällä ja kuivalla kasvupaikalla, jonka maaperä on multainen, usein kalkkipitoinen. 

Jos on kiinnostunut perhos- ja mehiläispuutarhan perustamisesta, mutta maaperä onkin kylmä tai savinen, voi valita aurinkoisen kohdan ja rakentaa siihen koholla olevan sorapenkin mullasta johon on lisätty dolomiittikalkkia ja näin saada hienon ympäristön perhosille. Vielä muutama suuri kivi auttaa varastoimaan auringon lämpöä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Perhoset puutarhassa

Puutarha , joka on rikas kasvustoltaan, tarjoaa suojaa ja ravintoa monille erilaisille perhoslajeille. Niittykasvit houkuttelevat kotipihal...