26. toukokuuta 2011

Katteilla helppoa ja kaunista

Kolumni KotiseutuPlussassa 26.5.

Katteet ovat helppo tapa viimeistellä istutukset. Samalla helpotetaan istutusten rikkaruohojen kitkentäurakkaa. Nurmikon leikkaaminenkin sujuu mielekkäämmin, kun kasvien juurella on laajempi selkeärajainen katealue.


Eri tyyppiset katteet ehkäisevät rikkaruohojen taimettumista sekä pidättävät maassa kosteutta. Maatuessaan eloperäinen kate parantaa maan rakennetta ja samalla ravitsee kasveja. Istutukset ovat myös huolitellun näköisiä.


Eloperäisiä katteita ovat puun kuorikatteet ja värjätyt koristelastut. Oman pihan oksajätteen voi hakettaa oksasilppurilla katteeksi. Myös olki, nurmikon leikkuujäte, edellisen vuoden haravoidut lehdet sekä muu kasvijäte ovat käyttökelpoista, mutta maatuvat karkeampia katteita nopeammin. Kunnon peittävä katekerros on noin 5-7 cm paksu.


Elottomien katteiden, koristekivien ja –sepelin alle on syytä laittaa kuitukangas, jolla ehkäistään aineksen sekoittuminen multaan. Koristesoraa laitetaan vain noin 2-3 cm kerros. Tätä paksumpi kerros painaa kasvualustaa liian tiiviiksi. Mansikkakangasta voidaan käyttää hyötytarhassa.

Katteita käytetään puiden ja pensaiden juurilla. Sillä voidaan korvata nurmikko paikoilla, jossa se ei menesty. Hankalasti hoidettavat paikat kannattaa peittää myös katepinnalla. Hyötytarhassa katteilla pidetään sato puhtaana, näin multa ei pääse sotkemaan esimerkiksi mansikoita tai salaattiriviä.


Perennapenkki ei välttämättä katteita tarvitse. Hyvin suunnitellussa penkissä kasvit peittävät mullan pinnan kasvullaan. Keväällä ja alkukesällä pinnan voi toki siistiä erityisellä multakatteella.

Olki- ja leikkuujätekatteilla helpotetaan kasvimailla tehtävän työn määrää. Mahdolliset rikkaruohot voidaan jättää katteen pinnalle, jossa ne kuivuttuaan toimivat katteena. Maata peittävä kate voidaan joko kääntää maahan maanparannusaineeksi. Se voidaan jättää talven yli maan pintaan ja keväällä sen alta paljastuu muheva multamaa ja tällöin maanmuokkausta ei tarvita! Pienen harauksen jälkeen maa on kylvövalmis.


Eipä katteiden käyttö kuitenkaan täysin vaivatonta pihasta tee. Niitä joudutaan lisäämään maatumisen edetessä. Kaikesta huolimatta rikkaruohoja voi kasvaa paksunkin katteen lomassa, niin että ruohomaan voi joutua. Mutta kitkemis- ja kastelutarpeen väheneminen etenkin kasvimaalla tekee siitä kannattavaa.


Katteiden käytössä voi käyttää mielikuvitusta. Vastaan on maailmalla tullut mm. saviruukuista ja simpukoista tehtyä murskekatetta. Kotoisasti männyn kävyistä tulee myös hauskaa pintaa.


Katteiden väreillä sekä materiaalin vaihdoilla voi myös hieman leikitellä. Suurempaan kuorikateryhmään saa lisäilmettä esimerkiksi värillisellä lastukateraidalla. Tosin on muistettava, että pääosa on kasveilla, ei katteilla. Katteet ovat kasveja varten, eikä toisin päin.

Jokainen päättäköön itse haluaako istutuksensa katteellisena vai katteettomana…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...