3. kesäkuuta 2010

Istuttajan muistilista

Kolumnini 9.6.2010 Kotiseutu Plus -lehdessä

Tämä aika on istuttajan kulta-aikaa. Kasvivalikoimat parhaimmillaan, kasvukausi edessä ja intoa viherpeukalointiin yllin kyllin.

Istuttamisen ja pihanhoidon riemu voi jo alkukesästä typistyä siihen, etteivät edellisen vuoden istutukset selvinneet talven yli tai kasvu on kituliasta. Kuinka moisilta takapakeilta voitaisiin välttyä?

Usein työssä näitä ongelmia ratkoessa tulee ilmi pari sanaa ’..reilusti lannoitin..’! Istutusvaiheessa pieni taimi tai omenapuu ei tarvitse hevosenlantapatteria istutuskuopan pohjalle. Hyppysellinen riittää. Kukapa se varpaat kakassa viihtyisi! Liiallisesta lannoituksesta johtuen taimen uusi kasvu on liian rehevää ja juurtuminen jää huonommalle. Liian rehevä kasvusto talvehtii huonosti.

Toinen istutuksen onnistumisen edellytys on riittävä kastelu. Sitä ei sovi unohtaa kun kasvi on saatu maahan. Kastellessa annetaan vettä mieluummin kerralla enemmän kuin usein ja vähän. Veden on ulotuttava syvälle maahan kasvin juuristoon asti. Hellepäivänä tehdystä kastelusta haihtuu ilmaan vedestä jopa 70 %. Paras kasteluaika olisi siis illalla, jolloin haihdunta on pientä ja vesi ehtii painumaan yön aikana hyvin maahan.

On myös syytä tarkistaa, että vesi painuu kasvin juurialueelle, eikä lähde lirisemään pitkin maanpintaa. Asian varmistamiseksi voi kasvin juurelle tehdä pienen painanteen johon kastelun suorittaa. Syksyn tullen painanne on syytä poistaa, jotta talvimärkyys ei pesi painanteeseen palelluttaen siten kasvin.

Istutusta ei kannata jättää muuta maanpintaa alemmaksi, vaan ennemminkin lievästi kohoavaksi kummuksi. Tällöin talvimärkyys ei pääse vaivaamaan kasvia. Savimaahan istuttaessa on tärkeää laittaa sepeliä istutuskuopan pohjalle salaojitukseksi, tällöin juuristo ei lepää vedessä ja voi hyvin.

Puiden istutuksen ja juurtumisen onnistumiseen vaikuttaa myös puun tukeminen.. Pari tanakkaa tukikeppiä tiukasti maahan molemmin puolin puuta. Runko sidotaan keppien väliin, siten ettei tuuli pääse heiluttamaan puuta. Kun runko on vakaana, juuripaakkukin on maassa paikoillaan ja puu pääsee juurtumaan rauhassa. Tuennan tarve on noin pari vuotta.

Jos nämä asiat olet ottanut huomioon istuttaessasi, voit todeta hyvällä omallatunnolla: ”Parhaani tein!”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Perhoset puutarhassa

Puutarha , joka on rikas kasvustoltaan, tarjoaa suojaa ja ravintoa monille erilaisille perhoslajeille. Niittykasvit houkuttelevat kotipihal...