1. lokakuuta 2013

Uusi kasvituttavuus, Valkokletra

Törmäsin tässä viime kuussa taimimyymälässä minulle täysin uuteen kasviin. Hyllyssä pensaan valkoinen, tähkämäinen kukintao herätti ansaitun huomion. Samassa ilmassa leijui kukinnon miellyttävä tuoksu. Taimen kohdalla luki Valkokletra (Cletra alnifolia 'Hummingbird'). Nimi ei sanonut minulle, puutarhurille mitään! Siispä alettiin kaivelemaan tietoa... Mutta sitäpä löytyikin tosi niukasti....

Valkokletra on pyöreähkö ja tiivis pensas. Korkeutta pensaalla on 60-80 cm. Lehdet ovat kiiltävät ja tummanvihreät. Kukinnot ovat tähkämäisiä pajuangervon kaltaisia, yksittäiset kukat avautuvat tyvestä kärkeen päin. Kukinta-aika on verraten pitkä heinä-elokuun aikana. Tuoksuvat kukinnot houkuttelevat perhosia. 'Hummingbird' on valko- ja 'Ruby Spice' on vaaleanpunakukkainen.
Valkokletra viihtyy luetun perusteella parhaiten hieman kosteassa ja valoisassa paikassa, sietää puolivarjoa. Menestysvyöhykkeeksi mainitaan I-III(IV), joten meillä V-vyöhykkeellä hieman epävarma menestyjä. Hyvin suotuisalla, suojaisella paikalla vois hyvinkin menestyä.


 

Mitähän tässä pensaassa on erikoista, kun siitä on vaikea saada tietoa? Vai onko se niin uusi, ettei kirjallisuuskaan sitä vielä tunne? Viljelykasvien nimistöstä sen kyllä löytää. Tuntuu niin kiehtovalta vaihtoehdolta, että saatanpa kokeilla ensi kesänä, vaikka onkin täällä pohjoisessa hieman arka. Lieneeköhän kenelläkään kokemusta valkokletrasta?

4 kommenttia:

 1. Hei! Minäkin hankin kletran kuukausi sitten. En ole blogini kautta saanut kasvatus ohjeita, elikä taitaa melko tuntematon kasvi olla. Istutin suojaisaan ja puolivarjoon. Katsotaan mitä tulee..

  VastaaPoista
 2. Minulle neuvoi kauppias, että kosteaan paikkaan pitäisi istuttaa

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen, sopisi ehkä pihaani, täytyy laittaa muistikirjaan :)

  VastaaPoista
 4. Hei, blogissani on sinulle tunnustus! :)

  VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Perhoset puutarhassa

Puutarha , joka on rikas kasvustoltaan, tarjoaa suojaa ja ravintoa monille erilaisille perhoslajeille. Niittykasvit houkuttelevat kotipihal...