21. maaliskuuta 2012

Kevättä rinnassa maltillisesti!

Kolumni KotiseutuPlussassa 22.3.2012



Lumien sulaessa ja valon lisääntyessä alkavat ajatukset pyöriä piha-asioissa. Piakkoin sinne pääseekin jo jotakin tekemään. Niin kuin monessa muussakin asiassa, pihan kevättöiden aloittamisessa maltti on valttia.

Omenapuiden ja koristepensaiden suojaverkot saavat olla paikoillaan aina pitkälle toukokuulle asti. Havujen ahavasuojat poistetaan vasta myöhemmin roudan sulettua.



Puiden ja pensaiden mahdollinen leikkaaminen aloitellaan kovimpien pakkasten loputtua, aikaa on silmujen avautumiseen asti. Aurauslumien alta voi vielä paljastua ikäviäkin yllätyksiä, katkeilleita ja repeytyneitä oksia. vaurioituneet oksat poistetaan. Vanhoja pensaita voidaan harventaa, jolloin poistetaan 2-5 oksaa mahdollisimman alhaalta leikaten. Näin varmistetaan pensaan uusiutuminen ja hyvä kukinta.

Koivuilla, tuomen-, kirsikan- ja vaahteransukuisilla puilla ja pensailla jätetään leikkaaminen mieluiten loppukesään niiden voimakkaan mahlavuoto-ominaisuutensa vuoksi.

Havuilla ei ole erityistä leikkaustarvetta. Vain vioittuneet oksat poistetaan. Kuusiaitojen paras leikkuuajankohta on käsillä parasta aikaa. Edellisen vuoden kasvua jätetään nuorella aidalla 2-3 senttiä ja vanhaan aitaan puoli senttiä.

Viinimarjapensaiden leikkaus tehdään näin varhaiskeväällä. Sillä taataan pensaalle pitkä ikä ja runsas sato. Poistetaan huonot, vanhimmat sekä maahan lamoavat oksat mahdollisimman alhaalta leikaten. Pensaaseen jätetään noin parikymmentä satoa tuottavaa oksaa. Vadelman edellisenä vuonna marjoja tuottaneet oksat poistetaan maata myöten. Rivimetrille jätetään noin 16-20 satoa tuottavaa versoa. Muiden marjakasvien kohdalla leikkaaminen suoritetaan vain tarpeen mukaan, maahan lamoavien ja muutoin vaurioituneiden oksien osalta.

Pensaiden tuet kannattaa tarkistaa ja korjata myös näin kevään aikana, kun lehdet eivät ole tiellä.
Perennapenkit saavat vielä uinua hankien alla. Niitä kannattaa mennä rapsuttamaan vasta maanpinna lämmettyä.



Sisällä riittää puuhaa vielä näin lumien sulamista odotellessa. Viherkasvit kaipaavat huomiota pitkän pimeän talven jälkeen. Mullan vaihto takaa kasvin kasvuvoiman jatkossa. Pistokkaat alkavat juurtua helposti valon lisääntyessä.

Kellarissa talvehtineita runkoruusuja jne. olisi hyvä käydä vilkaisemassa ja voisi vähitellen suunnitella niiden leikkaamista ja siirtämistä valoon. Viileässä talvehtineet pelargoniat voi uudelleenistuttaa. Muutaman viikon päästä voi ottaa pistokkaita pisimmistä versoista. Kastelua ja lannoitusta aloitellaan vähitellen uuden kasvun myötä.



Kesäkukkien, yrttien, vihannesten sekä perennojen esikasvatuskausi on vasta aluillaan. Kaupoissa ovat siemenvalikoimat nyt parhaillaan. On tarjolla monipuolisesti kesäkukkia, yrttejä, kasviksia, perennoja. Nopeimmat voivat tehdä erikoisiakin löytöjä esimerkiksi ruskean tomaatin tai sesongin hittikasvi stevian siemeniä!

Helpoimmat, lyhyen esikasvatuksen vaativat kasvit ehtii kylvää vielä toukokuussa etenkin, jos ei ole ikkunalautaa viileämpää kasvatuspaikkaa. Liian lämpimässä kasvaessaan taimista tulee hentoja hujoppeja. Itse kasvattamalla voi säästää sievoisen summan, mutta ehkä tärkein kasvatuksessa on itse kasvun seuraaminen. Ja mukavahan niitä itse kasvatettuja astereita on ihailla itse kasvatettuja ruskeita minitomaatteja makustellessa.

Mutta sitä ennen hillitään vielä hieman aikaa itseämme. Ei se piha sieltä hangen alta minnekään karkaa. Odotellaan rauhassa lumien sulamista. Paitsi että itse levittelen kevättä odotellessa lapiolla varjopaikoilta suurimpia kinoksia. Jouduttaa se sulamista, hieman….

3 kommenttia:

  1. Oi, kun hyvä,
    kun muistutit noista viinimarjapensaista. Piti syksyllä leikata, mutta hyvä tietää, että parempi nyt keväällä. Olen ne jättänyt suorastaan unholaan, raukat!

    VastaaPoista
  2. Joo, kellarissa saisi tosiaan käydä...tuo oli hyvä muistutus kans.

    VastaaPoista
  3. Uusi lukija saapui :) blogi vaikuttaa mielenkiintoiselta ja hyödylliseltä...helppo samaistua ja saada vinkkejä arkeen :) kiitos..uusia päivityksiä odotellessa.

    VastaaPoista

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...