11. huhtikuuta 2010

Helposti näyttävää...millä hinnalla?

Pihan rakentamisessa olen huomannut usein, että halutaan saada tulosta vaivatta ja nopeasti. Aina ei ole kuitenkaan kyse laiskuudesta vaan tietämättömyydestä. Markkinoilla on paljon erilaisia tuotteita ja materiaaleja, mutta helposti saatavaa tietoa niiden käyttömahdollisuuksista on hajanaisesti tarjolla. Tehdyt ratkaisut voivat olla siistejä muutaman vuoden, mutta jatkossa tulee yllättäviä ongelmia. Mutta onko pakko kaikkien opetella materiaalien käyttö kantapään kautta, kokeilemalla?Tässä muutama esimerkkikuva luonnonkivien käytöstä. Materiaali on kaunis ja kohtuuedullinen ja luonnonmukainen. Kivet tarvitsee vain nakella paikoilleen ja valmista ja näyttävää tulee, helposti.

Muutaman vuoden päästä näkymä voi olla tämän näköinen. Kivien välit täyttyvät vähitellen pudonneilla lehdillä, siemenillä ym. Kiveys pitäisi siistiä vuosittain lehdistä, mutta siemenet jäävät väleihin odottamaan suotuista ajankohtaa itääkseen. Syvistä kivenkoloista niitä on hankala poistaa. Työkaluina lehtien poistoon tarvitaan kärsivällisyyttä, näppäriä sormia ja pinsetit. Toisinaan ainoa vaihtoehto on purkaa kivet pois ja puhdistaa alusta.
Kivien välissä pääsee kasvamaan kaiken maailman rikkaruohot vaivatta. Tässä päätään puskee pieni kuusentaimi.


Näiden kiveysten rakentaminen on työläämpää. Perustus on tasattava, mahdollisesti pohjattava. Kivet täytyy asetella jokainen erikseen. Kivien ladonnan jälkeen niiden päälle harjataan vielä saumausainekerros esim. kivituhkaa tai maakosteaa betonia. Kiveys vielä kastellaan, jolloin sauma-aine valuu kivien väliin kovettumaan.


Saumattu kiveys kestää kulkua paremmin. Lisäksi sen puhtaanapito on helppoa. Lehtien poistoon riittää puhaltimella puhaltaminen tai lakaisu.


Kunnolla tehty jatkossakin helppohoitoinen kiveys on ilo omistajilleen myöhempinäkin vuosina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos vierailusta ja kommentista blogissani. T. JaanaS, Pihapiika

Runollinen, ihana voipallo

Kullero (Trollius europaeus) on kuulunut lapsesta pitäen ehdottomiin lempikukkiini. Silloin lähinnä ihailin kulleroita luonnossa. Koti...